Belföld

Az utcán is téma lesz az új alkotmány

A rendezvények többségét az alaptörvény ellen szervezték, de támogatói is vannak az alkotmánynak.

Pap Lajos szívsebész és a Bethlen Farkas verőcei polgármester Julianus Barát Alapítványa közös imát tart 11 órától a Pesti alsó rakparton egy olyan új alaptörvényért, amely egyebek közt visszahelyezi a főhatalomba a koronát.

Ugyancsak 11 órakor kezdődik az MSZP-frakció részországgyűlése a hatodik kerületi Szikra Kulturális Központban “A köztársaság védelmében” címmel. 17 órakor a szocialisták elhelyezik a Magyar Köztársaság Kövét a Helia Hotel mögötti parkban, az eseményen beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök, Horváth Csaba budapesti MSZP-elnök és Hiller István humánpolitikai kabinetvezető. Szabolcs megyében, Nyíregyházán a magyar demokráciáért rendez csendes sétát az MSZP helyi szervezete. Budapesten este 7 órától az Új Szocialisták Mozgalma tüntet és virrasztást tart a Kossuth téren, a Károlyi-szobornál. Este fél nyolctól az MSZP-frakció fáklyás felvonulást szervez a magyar demokráciáért a Duna-parton a Jászai Mari tértől a Bibó-szoborig.

A Facebook-on alakult csoport, az Egymillióan a sajtószabadságért utcai performanszot szervez 14 órától az Alkotmány utcában. A szervezők szerint ez lesz az eddigi legnagyobb ilyen megmozdulás Magyarországon: élő Pac-Mant rajzolnak ki narancssárga ruhába öltözött emberek, előreláthatólag 500-an. 100 másik önkéntes pedig fehér színű paragrafusjelet formáz majd, amit a Pac-Man fokozatosan fal fel. A Pac-Man egy régi közkedvelt számítógépes játék, lényege, hogy egy kerek figura, a Pac-Man pontok felfalásával tud előre haladni és pontokat gyűjteni.

Tölgyessy Péter alkotmányjogász “A két évtizede helyreállított magyar alkotmányosság állapota és az orbáni alaptörvény” címmel tart előadást az OSA Archívumban, 18 órától.

Fodor Gábor nyílt levelet írt hétvégén Orbán Viktornak az új alkotmánnyal kapcsolatban, amelyet a Facebookon tett közzé. A volt szabad demokrata politikus egyes szám második személyben szól a miniszterelnökhöz, aki egykoron “harcostársa” és párttársa volt. Kéri tőle, hogy fontolja meg az új alaptörvénnyel kapcsolatos aggodalmakat, és állítsa meg az alkotmány elfogadásának folyamatát. “Te jelenleg minden magyar ember miniszterelnöke vagy. Nem csak azoknak tartozol felelősséggel, akik döntéseidet támogatják, hanem hivatalodból adódóan minden magyarért” – fogalmaz Fodor Gábor.

Múlt héten közös tiltakozó közleményt fogalmaztak meg bírósági vezetők amiatt, hogy Lázár János módosító indítványa alapján a bírói jogviszony felső határát az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötnék az új alaptörvényben. Az utolsó hírek szerint sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól nem érkezett hivatalos reakció az állásfoglalásra. Szűcs Péter, a legfelsőbb bíróság szóvivője a Független Hírügynökségnek hétvégén azt mondta: megvárják az új alkotmány hétfői zárószavazását, a bírósági vezetők esetleges újabb lépéséről csak ezután dönthetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik