Belföld

Tovább dobog Budapest Szíve: megújul a Ferenciek tere

Ez a tér lehet a Főutca-program "koronaékszere", gyalogosan, biciklivel és tömegközlekedéssel is átjárható lesz.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója egy szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta, a Ferenciek terének átalakítása újraegyesíti a belváros északi és déli részét, melyeket eddig a Kossuth Lajos utca “mintegy kordonként vágott ketté.”

Rogán Antal belvárosi polgármester szerint a projektet korábban műszaki előkészítetlenség, az EU-s támogatás lehívásában jelentkező egyeztetési hiányosságok, elszámolási gondok jellemezték. A folytatásban a Ferenciek terének átépítése, valamint a Március 15-e tér déli részének új forgalmi rendje szerepel. Az erről szóló átfogó megállapodás a jövő héten kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A tervek szerint az Erzsébet híd le- és felhajtói is a Március 15-e téren lesznek, jelzőlámpás csomópont is lesz itt. A turistabuszok nem parkolhatnak majd a Mátyás pince előtt, csak rövid megállásra, le- és felszállásra lesz itt lehetőség.

A Ferenciek terén a metrókijárattal bíró aluljárót kibővítik, akadálymentessé teszik és új üzletek is lesznek. A Belváros autós forgalmának csillapítását szolgálja, hogy a második ütemben a 7-es buszcsalád forgalma a Kossuth Lajos utca közepére kerül, így biztosított lesz a tömegközlekedés elsőbbsége. A járdaszigetekhez mindenütt zebrák vezetnek majd, így a mozgáskorlátozottak és babakocsis anyukák elkerülhetik az aluljárót. Kerékpárút is lesz.

A Budapest Szíve projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában, az Új Széchenyi-terv keretében, integrált városfejlesztés céljából valósul meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik