Belföld

Gyurcsány szerint Putyin látogatása diplomáciai kudarc

A volt miniszterelnök szerint kizárólag az orosz elnök érdeke a magyarországi látogatás, mert azzal azt tudja demonstrálni, hogy létezik olyan uniós ország, amely szóba áll vele.

A novemberi, ausztráliai G20 csúcstalálkozó óta nem volt olyan európai vezető, aki hajlandó lett volna kétoldalú találkozón részt venni Vlagyimir Putyinnal – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A párt elvárja, hogy Orbán Viktor tegye világossá, hogy vége van a pávatáncnak Moszkva, Brüsszel és Berlin közt, mert Magyarország elkötelezte magát az EU-s szövetségesei mellett. Gyurcsány szerint Magyarország nem abban érdekelt, hogy gázvásárlási megállapodást kössön Oroszországgal, hanem abban, hogy a 28 uniós tagállam közösen állapodjon meg, mert így lényegesen kedvezőbb feltételeket lehet elérni.

Kitért arra, hogy Merkel német kancellár látogatását követően Orbán kihátrált a reklámadó és a bankadó mögül, most pedig már azt mondja, hogy nem kíván hosszú távú gázszállítási szerződést kötni. Eddig tartott az orbáni politika vélt szuverenitása, megtört a józan ész hatására – összegzett Gyurcsány.

A miniszterelnök pénteki, kijevi látogatását Gyurcsány kármentésnek minősítette, mellyel Orbán ellensúlyozni próbálja a Putyin közelgő látogatása miatt felmerült ellenérzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik