Gazdaság

Nemcsak gyerekeknek

Bár az építőkocka valószínűleg az idők végezetéig az egyik legnépszerűbb játék marad, a kreatív játékok fejlesztői jól tudják, hogy ezzel a mai gyerekek már nem elégszenek meg.

A Lego ezért is jelent meg újabb, az építést egyszerű programozással és interaktív élménnyel kombináló játékkal, a Mindstorms NXT nevű készlettel. A cég a már korábban piacra dobott és folyamatosan fejlesztett, több száz darabból álló Mindstorms Robotic Inventions Systems szettet tökéletesítette most. Az új játék alkatrészeiből is – elődjéhez hasonlóan – sokféle mozgó szerkezet építhető, ám ezek designja jóval fejlettebb: a képregények figuráira emlékeztető robotkart, humanoid robotot és pókszerű élőlényt utánzó gép is építhető belőlük.


Nemcsak gyerekeknek 1

Mindstorms NXT. Programozható játékrobot.

A Mindstroms központi egysége, az NXT nevű elem Bluetooth, vagy USB kapcsolattal számítógépre csatlakoztatható, ahonnan a részben a felhasználó választása szerint összeállított program tölthető rá. A gép így járhat, és kisebb-nagyobb feladatokat is elvégezhet; a benne lévő szemnek, vagyis egy ultrahangos szonárrendszernek köszönhetően kikerülheti az útjába kerülő akadályokat, a tapintási szenzoraira támaszkodva megragadhat, megszoríthat különböző tárgyakat, fényérzékelővel pedig képes a színek felismerésére, megkülönböztetésére is.

A dán cég kiterjedt rajongótáborának köszönhetően a korábbi készletek iránt jócskán érdeklődtek műkedvelő feltalálók, és amatőr robotfejlesztők is. A gyártó az új Mindstorms piacra dobásával ezért elsősorban a fiatalabbak – nagyjából tízévesek – felé szeretne nyitni. Míg korábban órákig el kellett pepecselni a látványos robotok építésével, az új modell alkatrészeiből már akár fél óra alatt engedelmes robot szerkeszthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik