Gazdaság

Sín nélkül

A Tubular Rail nevű vállalat által kiagyalt közlekedési eszköz nemcsak röpül, hanem sín - sőt, gyakorlatilag kötött pálya-, mi több, kerekek nélkül halad a levegőben.

Meglehetősen furcsa látvány a pálya fölött röpülő mágnesvasút, azonban amerikai fejlesztők új megoldása, az oszlopvasút még ezt is lepipálja. A Tubular Rail nevű vállalat által kiagyalt közlekedési eszköz nemcsak röpül, hanem sín – sőt, gyakorlatilag kötött pálya-, mi több, kerekek nélkül halad a levegőben.


Sín nélkül 1

Az elképzelés szerint a speciális szerkezetű áramvonalas vonat különálló, szögletes, vagy ovális nyílásokkal ellátott pillérekben haladna. És bár első ránézésre úgy tűnik, hogy az ezek közötti távolságot legfeljebb szállva tehetné meg, alaposabban megvizsgálva a konstrukciót kiderül, hogy a vonat egyszerűen belesiklik az oszlopok nyílásaiba. Ez történik egy asztalon túlcsúsztatott ceruzával is: az sem esik le addig, amíg tömegének nagyjából a fele alatt marad támaszték, és egyensúlyi helyzetben marad, ha legalább két ponton megtámogatják. Mindössze az tehát a követelmény, hogy a teljes szerelvény hosszabb legyen két pillér egymástól mért távolságánál. A vonatot nem saját kerekek, hanem az oszlopokba épített görgők hajtanák. Ezzel, valamint a pálya megspórolásával a hagyományos vasutakénak töredékére csökkenhet a Tubular Rail kiépítésnek költsége. Megtakarítható vele ráadásul a hidak, felüljárók építése, és, mivel jórészt a levegőben siklik, csöndes is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik