Belföld

Bolti eladó lehet az elküldött bányászokból

Hétfőn 270 dolgozónak mondtak fel a vértesi erőműben. Bezárják az ország utolsó mélyművelésű bányáját.

A márkushegyi bánya gyűjtőhellyé vált az elmúlt évtizedekben – írja a Kemma.hu. A sorra bezáró bányákból sokan ide jöttek, hogy teljesíthessék a bányásznyugdíjhoz szükséges ötezer műszakot. De mostoha körülmények közt dolgozó erdélyi vájárok is érkeztek. Nekik a végső remény volt ez a bánya.

Az elbocsátandók számára az Országos Foglalkoztatási Hivatal elkezdte a tájékoztatást, átképzést javasolnak. A tesztek alapján bolti eladónak, biztonsági őrnek pályázhatnak a bányászok és nyelvek tanulását tennék lehetővé számukra.

Az MVM Zrt. arról döntött, hogy gázzal működtetik az oroszlányi erőművet. A város polgármestere azonban úgy látja, hosszú távon nincs garancia az energiahordozó biztonságos beszerzésére. A város számára biomassza-erőmű létesítése lett volna előnyös, mivel így kevesebb embert kellene elbocsátani, ráadásul csordultig vannak a hulladéklerakók. A gázkazánok kezeléséhez öt-hat ember elegendő, szemben a biomassza-erőmű üzemeltetéséhez szükséges 100-150 fővel.

A bányában hétfőn még 580-an dolgoztak, az eszközök kimentése, a föld alatti bányaterület rekultivációja, a létesítmények bezárása a jövő év közepéig tart. A föld feletti létesítmények rekultivációja 2018-ig adhat még munkalehetőséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik