Gazdaság

Matolcsy a 2010-es euró mellett

Továbbra is lehetségesnek tartja a közös valuta 2010-es hazai bevezetését Matolcsy György. A volt gazdasági miniszter jövőre 700 milliárdot spórolna, de másként, mint a szocialisták, a reformokat pedig öt kerekasztal résztvevőivel dolgoztatná ki. Interjú a friss Figyelőben.

Erkölcsi és politikai válságra alapuló gazdasági-strukturális válság van Magyarországon, ráadásul közeledik a pénzügyi válság is – nyilatkozta Matolcsy György a Figyelő legfrissebb számában. Ebből a helyzetből már nem lehet kijönni azzal a programmal, amit tavasszal a vállalkozók javaslataiból kiszűrtünk – mondta az Orbán-kormány gazdasági minisztere.

Megoldási javaslat

A politikus-közgazdász úgy vélte, hogy megállapodástól függően fél évig, vagy akár két évig is szakértői kormány vezethetné hazánkat, amely két dologra kaphatna megbízást: a fenyegető pénzügyi válság kezelésére, és a strukturális reformok előkészítésére és elindítására.

Ezek mellett a Fidesz által javasolt kivezető út harmadik eleme kerekasztalok felállítása lenne, melyekben a társadalom, a gazdaság, a globális és a hazai üzleti élet, a civil szféra és a politika szereplői kidolgoznák a konkrét reformprogramokat az államigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjrendszer és az adórendszer területén.

Másként kell hiányt csökkenteni

Matolcsy szerint új konvergenciaprogramra van szükség, melyben meg kell jelölni az euró hazai bevezetésének céldátumát, amely továbbra is 2010 lehetne; a közgazdász szerint az állam tényleges finanszírozási szükségletét figyelembe véve legalább 700 milliárdos egyenlegjavulás is elérhető lenne 2007-ben.

A deficit csökkentésének három forrása lehetne: a költségvetési kiadások egyszeri csökkentése háromszáz államigazgatási, közigazgatási intézmény megszüntetésével; az adórendszer a gazdaságot kifehérítő átalakítása, valamint a reform nyomán elérhető növekedési többlet.

2002-ben romlott el

A választási év után megszorítással kezdte volna újabb kormányzati ciklusát a Fidesz, így 2006-ban be lehetett volna vezetni az eurót – árulta el a volt gazdasági miniszter, aki a problémák gyökerét abban látja, hogy e helyett osztogatni kezdett a Medgyessy-kormány, ráadásul gazdaságélénkítő programok nélkül. Matolcsy számításai szerint a hibás gazdaságpolitika négy év alatt 2000-2500 milliárd forintnyi kárt okozott.

Tavaszi választási programunk valóban politikai döntésekre épült, ám a felkínált alternatíva közgazdaságilag értelmes: a kialakult válságot ne megszorításokkal kezeljük, hanem az egész társadalommal közösen, megállapodásokkal. Valóban túl sok volt az ígéret, mindenkinek meg akart felelni, annak ellenére, hogy a program készítésekor tisztában voltunk a valós helyzet körvonalaival – nyilatkozta Matolcsy György a Figyelő csütörtökön utcára kerülő számában.

(Az interjúban a Fidesz első számú gazdaságpolitikusa beszél még a most érvényes konvergenciaprogram hibáiról, a 2007-es büdzsé lehetséges összetételéről, és egy új Nemzeti Fejlesztési Terv körvonalairól, valamint az Orbán Viktor által javasolt reformalapról is.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik