Belföld

Európai vizsgálat indulhatott a roma önkormányzat ellen

Az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajló Híd a munka világába program pénzköltéseit.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az adóhivatal meghosszabbította a program pénzei miatt elrendelt feljelentéskiegészítés határidejét. A NAV 15 nappal hosszabbította meg a vizsgálatot. Mivel a programot 75 százalékban európai uniós pénzből finanszírozzák, az EU csalás elleni hivatala is vizsgálatot rendelt el a lap szerint. A szervezet sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta mindezt. Közölték, hogy a személyes adatok védelme, továbbá az esetlegesen zajló nyomozások érdekeire tekintettel nem adnak tájékoztatást. Az ORÖ részvételével zajló programot már a humánminisztérium is vizsgálta, de a tárca tájékoztatása szerint még nem végeztek az ellenőrzéssel.

A lap cikkében az is olvasható, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány vajda által szervezett tüntetést március 28-án tartják a fővárosi Kossuth téren. Lakatos Attila a botrány kirobbanása után tett ígéretet arra, hogy ha Farkas Flórián, az ORÖ korábbi elnöke nem számol el a foglalkoztatási program ötmilliárd forintjával, akkor tiltakozó akciót szerveznek. A vajda elmondta, a romák körében óriási az érdeklődés a budapesti megmozdulás iránt.

A pénzköltések ügyében megkérdezték Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnököt, aki jelenleg a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke, de mindössze annyit üzent, a vizsgálat lezárásáig a sajtó szíves türelmét kéri.

A 2013-ban, főként uniós forrásokból indult programban nem a célnak megfelelően használják fel a pénzt – idézi fel a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik