Belföld

Újabb népszavazási kérdéseket dobtak vissza

Orbán Várba költözéséről és az ügynökakták nyilvánosságáról sem szavazhatunk egyelőre.

Nem lehet népszavazást tartani sem a miniszterelnök Várba költözéséről, sem az ügynökiratok nyilvánosságra hozataláról és más „rendszerbontó” kérdésekről, miután a Nemzeti Választási Bizottság hét civil kezdeményezés hitelesítését elutasította hétfőn. A március 15-i civil demonstráción 19 népszavazási kezdeményezést jelentettek be, ezekből eddig 13-ról tárgyalt a bizottság és mindössze kettőt fogadott el a tankötelezettségről és a gazdasági kamarai hozzájárulási díjról.

Az egyik kezdeményező, Vajda Zoltán, a „60 ezren a magánnyugdíjukért” Facebook-csoport képviselője elmondta: bírósági felülvizsgálati kérelmet adnak be a Kúriához.

Hétfőn a következő kérdésekről tárgyalt a bizottság:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének “titkos”, illetve “szigorúan titkos” állományú munkatársainak illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyenek alkalmazandóak?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi útszakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?

Az első kérdés elutasításánál, mely a miniszterelnök Várba költözésére irányult, több bizottsági tag is arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhatalmi funkciót nemcsak az államfő vagy a kormányfő gyakorolja, hanem az önkormányzatok, köztük az érintett I. kerületi is, az ő esetükben viszont az országgyűlés nem határozhatja meg, hol lehet a székhelyük.

A második kérdésnél egyértelműségi probléma merült fel, mert a III-as csoportfőnökség csak az 1960-as években jött létre, míg a kérdésben 1944-es dátum szerepel.

A paksi beruházásról szóló kérdés a testület szerint nemzetközi egyezményt érint, ezért erről nem lehet népszavazást tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik