Belföld

Orosz katonai ellenőrök érkeztek Magyarországra

Klapka György Lövészdandár (Klapka György Lövészdandár)
Klapka György Lövészdandár (Klapka György Lövészdandár)

Nemzetközi megállapodás alapján vizsgálják a honvédség fegyverzetét.

Orosz katonai megfigyelők tartanak ellenőrzést a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál – jelentette be hétfőn Moszkvában Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyek csökkentésével foglalkozó központ vezetője.

Rizskov elmondta: a látogatásra a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló Bécsi Dokumentummal összhangban kerül sor. Az ilyen látogatások a haderővel kapcsolatos információk, valamint a hagyományos fegyverrendszerek és haditechnikai eszközök fejlesztési terveinek ellenőrzése érdekében történnek.

A Bécsi Dokumentumot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 2011. novemberi értekezletén fogadták el. A megállapodás értelmében a részt vevő országoknak ki kell cserélniük információikat saját katonai erőikről, a haditechnikáról és a védelmi tervekről. A cél az, hogy az ellenőrzést végrehajtó állam meggyőződjön arról, hogy nem zajlik-e tudtukon kívül bejelentés-köteles tevékenység az ellenőrzött állam területén.

Egy évben minden állam három ilyen ellenőrzést köteles fogadni, az ellenőrzés maximális időtartama 48 óra, az elkészült jelentést pedig minden EBESZ-tagállam megkapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik