Belföld

Választás: azt ígérnek, amit akarnak

Bepanaszolták a kormánypártot: a tapolcai kampányban a panasztevő szerint kifogásolható ígéretek hangzottak el.

Elutasították a Fidesz-KDNP kampányígéreteit kifogásoló beadványt a Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén – a testület álláspontja szerint az ígéretek a véleménynyilvánítás szabadságához tartoznak.

Még március 27-én nyújtott be kifogást egy magánszemély a kormánypárt tapolcai kampánya miatt – az időközi országgyűlési képviselőválasztáson induló Fenyvesi Zoltán ugyanis a panaszt tevő álláspontja szerint visszaélt kormányzati pozíciójával, torzítva ezzel a kampányt és csökkentve a többi induló esélyegyenlőségét. A kifogást március 31-én érdemi vizsgálat nélkül elutasították, de a beadvány tevője fellebbezett.

A bizottság arra az egyhangú álláspontra jutott, hogy a kampánytevékenység és a kampány során tett választási ígéretek olyan, a véleménynyilvánítás szabadságába tartozó megnyilvánulások, melyek alkotmányos védelmet élveznek. Valóságtartalmuk és megvalósulásuk, vagy annak az ellenkezője nem bizonyítható, így a jelölő szervezetek jogi felelősségének megállapítása sem lehetséges – állt a határozatban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik