Belföld

Orbán szerint a szakmunkás fiatalokra nagyszerű jövő vár

szakmunkás képzés (szakmunkás)
szakmunkás képzés (szakmunkás)

A fiatalok és az ország jövőjét szőtte egybe egy szakmunkás fesztivált megtekintő miniszterelnök. Az európai szakmunkásképzés krémje 2018-ban Magyarországon versenyez majd.

Ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, a Hungexpo területén. Szerinte a szakmunkás fiatalok fontosak Magyarországnak, és ha a fiataloknak nincs jövőjük, akkor az országnak sincs.

„Szabad világban élünk, szabad döntésekkel kell irányt szabniuk az életüknek”, de vannak dolgok, amelyeket fiatalon még nem tudnak az életről, ezért állnak ott önök mellett az oktatóik – mondta Orbán Viktor a szakmunkás fiatalok előtt. Az oktatókhoz fordulva azt mondta: „az önök kezeinél dől el a jövő, a fiataloké és az országé”. Olyan lesz a jövő, amilyenné ezeket a fiatalokat formálják – mondta.

Nem pusztán szakmunkás-bizonyítványt szeretnénk adni a fiataloknak, hanem használható tudást, és vele a jövőt – mondta a kormányfő a háromnapos rendezvényt megnyitó köszöntőjében. A Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezik meg a szakmunkástanulók tanulmányi versenyeinek országos döntőjét, valamint a SkillsHungary nemzeti döntőt, ami a nemzetközi szakmai versenyek – az EuroSkills és a WorldSkills – magyarországi válogatója. A megnyitón bejelentették, hogy 2018-ban Magyarországon rendezik az EuroSkills döntőjét. A rendezésért folytatott versengésben Magyarország Norvégiát utasította maga mögé.

A versenyekre 5500 szakmunkás tanuló jelentkezett, közülük, a válogatók után, 192-en jutottak be az országos döntőkbe. A fesztiválra a vidéki iskolákból várhatóan több mint kilencezer tanuló érkezik 200 busszal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területi szerveinek a szervezésében. További 5-6 ezer diákot várnak budapesti általános iskolákból. Többségük pályaválasztás előtt álló fiatal.

Parragh László, az MKIK elnöke megjegyezte, nincs éles határ a felsőoktatás és a szakképzés között, példa erre, hogy a Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett versenyeken szerepelnek logisztikai ügyintézőnek és mechatronikai technikusnak készülő tanulók is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik