Belföld

Kókának is Szijjártó segített a diplomata-útlevelénél

Nem csak Tarsoly Csabának intézett diplomata-útlevelet a jelenlegi külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint Eörsi Mátyás is rendelkezik ilyen okmánnyal.

Szijjártó Péter a Figyelőnek politikai elfogulatlanságát bizonyítva elmondta: nem csak a Quaestor-vezér Tarsoly Csabának segített diplomata-útlevelet szerezni, Kóka Jánosnak, a Gyurcsány-kormány gazdasági miniszterének, volt SZDSZ-es pártelnöknek is az ő közreműködésével intézték el az okmány meghosszabbítását. Szijjártó állítása szerint Eörsi Mátyásnak is van különleges jogokat biztosító útlevele.

A lap mai számában megjelent cikkben a miniszter elmondta: sem Simicska Lajosnak, sem Mészáros Lőrincnek nem állított ki diplomata-útlevelet.

A Figyelő a tárcánál rákérdezett, hogy Szijjártó Péter az említetteken kívül államtitkársága és minisztersége alatt még kiknek adott diplomata-útlevelet, azonban a minisztérium válasza szerint a kért adat kiadása nemzetbiztonsági érdekeket sért. Annyit azonban megtudtak, hogy a külügyi tárca jelenleg ezres nagyságrendben tart nyilván ilyen okmányokat.

Mire is jó a diplomata-útlevél?

Balázs Péter volt külügyér a lapnak elmondta: a diplomata-útlevél birtokosa vízum nélkül léphet be azokba az országokba – például Oroszországba -, ahol arra egykébként szükség lenne. A bejutás is egyszerűbb a belépési ponton, általában a repülőtéren, ugyanis a diplomatáknak külön sávot tartanak fenn, így nem kell órákat tölteniük az ellenőrzéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik