Belföld

Keresik az ország cukormentes tortáját

Mesekönyv kiadásával, cukormentes tortaversennyel és ingyenes országos szűrőprogrammal szeretne minél nagyobb tömegeket elérni idén az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A cukorbetegség mára népbetegséggé vált, és egyre gyakrabban jelenik meg gyerekeknél is. Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezért egy mesekönyv kiadásával is szeretné segíteni a megelőzést.


Erős Antónia

Lászlófy Ábel tízéves és cukorbeteg. Azt mondja a mindennapi inzulinozás nem jelent gondot számára, már megszokta. A fiú versenyszerűen vitorlázik, így évente legalább húsz-húsz alakalommal száll vízre itthon és külföldön is, ezért saját magának kell észben tartania cukorszintje mérését. A fiú egyik álma, hogy ha megnő, kijusson testvérével az olimpiára.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Kolibri kiadóval közösen egy mesekönyvvet jelentet meg az év végére, amelynek szerzője Finy Petra. A történet egyik szereplője Glu, akit a fent említett Ábel személyesít meg. Ábel csak egy a másfél millió beteg közül, akik hasonló cipőben járnak. Családtagjaink vagy ismerőseink között legtöbbször van legalább egy olyan személy, akit érint a betegség.

Így van ezzel Karesz is, aki el is meséli történetét:

„A cukorbetegség megelőzése mindannyiunk felelőssége” – hívta fel a figyelmet Erős Antónia, az alapítvány létrehozója a keddi sajtótájékoztatón. Legújabb kampányukkal a Magyarország Cukormentes Tortája versennyel az érintetteknek szeretnének kedveskedni.

Egy Csepp Alapítvány
Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt Erős Antónia hozta létre 2005-ben azzal a céllal, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget és annak veszélyeit. Erős Antónia 1995 óta cukorbeteg, inzulinnal kezeli magát. Azt vallja, hogy lehet élni egészségesen cukorbetegen is, csak be kell tartani a szabályokat: egészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni, ellenőrizni a vércukorszintet naponta többször és orvosi ellenőrzésre járni.

 

Egy cseppnyi édes élvezet

Szellő István, az RTL Híradó műsorvezetője „tiszteletbeli cukorbetegnek vallja magát”. A híradós elmondta: a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületével együtt hirdették ki a pályázatot. A versenyzőknek június 25-ig kell megalkotni egy egészséges, azaz cukormentes, fehérliszttől mentes, alacsony kalóriatartalmú tortát. Pataki János, az ipartestület elnöke maga is 14 éve cukorbeteg. Személyes ügyének érzi, hogy a betegségben szenvedők is bátran tudjanak édességet fogyasztani.

Wolf Kati, Janicsák Veca és Pokorny Lia is csatlakozott az alapítvány kampányához. Mindnyájan fontosnak tartják, hogy a fiatalok figyelmét is felkeltsék.


Szellő István

Vadjutka

Az alapítvány idén a dizájn eszköztárával is szeretné felhívni a figyelmet a cukorbetegség terjedésére és arra, hogy aki érintett, annak oda kell figyelnie magára. “Vadjutka azaz Wild Judit kézzel készített ékszerkollekciójával nagy sikert arat. Az ékszereken a „Stop diabétesz” vagy a „Cukros vagyok” felirat szerepel. Az előbbi azoknak szól, akik a figyelemfelhívó kampányhoz csatlakoznának, utóbbi pedig adott esetben életet is menthet.


Wolf Kati

A szervezet vészjelzései

A cukorbetegség szívbetegséghez, szélütéshez vezethet, károsíthatja a vesét, az idegeket és a szemet is. A diabétesz és a magas vércukorszint miatt évente hárommillió ember hal meg a világon. A megelőzéshez az első lépés az, hogy tisztában legyünk a vészjósló tünetekkel.

Fokozott folyadékvesztés: A vizeletbe kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg, vizelethajtóként működik. A betegek napi 4-5 litert vizelnek, ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak. A viszonylag hirtelen kialakuló cukorbetegségnek ez lehet az egyik első tünete.

 

Anyagcserezavarok: Inzulinhatás híján a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, miközben a sejtek valójában éheznek. A beteg sokat eszik, mégis fogy. A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében teljes, a nélkül acetonná, acetecetsavvá alakulnak. Emiatt a beteg lehelete acetonszagú. Ezek az anyagcseretermékek savanyúak, felszaporodásuk esetén a szervezet vegyhatása is eltolódik, ami hányingert, hányást, szapora, erőltetett légzést, súlyos esetben kómát okozhat.

Fertőzéshajlam: A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségnél megnő, ez táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak, miközben az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, gyakoriak a gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések, illetve az ezek talaján kialakuló bakteriális fertőzések.


Janicsák Veca

Ma már 500 Egycseppes Patika van Magyarországon, így bárki könnyedén igénybe veheti a cukorszintmérést. De júniusban országjárásra indul az egycseppes csapat. Az Egyszer Élünk Körút keretében az ország legnagyobb fesztiváljait látogatják végig, ingyenes vércukor-, vérnyomás- és koleszterinmérési és tanácsadási lehetőséget kínálva sok ezer ember számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik