Belföld

Puzsér: Nem ismerem a Compact Discót

puzsér-róbert (puzsér róbert, )
puzsér-róbert (puzsér róbert, )

Puzsér Róbert nem hallott még a Compact Discóról, Lang Györgyi pedig nem azt mondta, hogy loptak, csak ollóztak. A zenekar ettől függetlenül jól teljesített eddig az Eurovízión.

A Compact Disco eurovíziós slágerét már többen tollhegyre feszítették. Volt itt már plágiumgyanú a zenével kapcsolatban, de elhangzott az is, hogy a slágerhez készült videoklip is nyúlás. Legutóbb a padödős Lang Györgyi nevezte összeollózásnak Ákosból, Depeche Mode-ból és Pet Shop Boysból a zenekar Sound of Our Hearts című alkotását.

Lang Györgyi a Hír24-nek csak annyit reagált, nem pontosan idézték, mert azzal kezdte, hogy a szám jó, csak össze van ollózva, ezután közölte, nem akar a témáról nyilatkozni. Puzsér Róbertet is kérdeztük volna a zenekar Eurovízióra kijuttatott produktumáról és magáról a dalfesztiválról, de válaszában úgy fogalmazott, nem követi és nem is követte az Eurovíziós Dalfesztivált, a Compact Discóról pedig nem hallott. „Vannak fontosabb kulturális objektumok, amiket figyelemmel követek” – mondta, majd hozzátette, hogy a jelenleg általa zsűrizett Csillag születik tehetségkutató szériát sem nézte, mielőtt bekerült volna a zsűribe.

Bakáts Tibor “Settenkedő” a Hír24-nek elmondta, semmi eredetit nem talál a Compact Discóban, de az Eurovíziós Dalfesztivált önmagában is értelmetlennek tartja. “Más országok szavazatait kellene begyűjtenünk, minket pedig most Európában nem igazán lájkolnak” – mondta a Megasztár egykori zsűrije. Hozzátette, szerinte Caramel hangja jó választás lett volna, a Compact Disco azonban a legrosszabb választás volt a magyar felhozatalból.

A befutó zenéhez készült videoklip viszont szinte kockáról kockára egyezik az Akkezdet Phiai magyar hiphopcsapat Budepesmód című videójához.

Mindkét klipben ugyanaz a cselekmény, csak a lassú, jazzes alapokra épülő szavalós Budepesmód fekete-fehérben forog. A főszereplő két külön karaktert alakítva reggel felkel egy szegény csöves és egy gazdag szingli képében, majd egész nap mindketten ugyanazokba a helyzetekbe kerülnek, csak más körülmények között. Az egyikük például egy puccos belvárosi étteremben eszik, míg a másik szárazkolbászt hasogat az utcán.

Bár az európai megmérettetésre kijutott zenekar láthatóan szeret ollózni, ez még egyáltalán nem jelenti, hogy amit csinálnak, az jó vagy rossz. Sőt, a dalfesztivál elődöntőjét a lobogó színétől függetlenül figyelve az ember szinte fellélegezhetett, amikor az egymást különböző bohócjelmezekben váltó eurotrash „zenekarok” után kiálló négyfős banda viszonylag emberi gúnyában előadta kicsit színtelen-szagtalan, sok mindenre emlékeztető, de a borzalommezőnyből egyértelműen kiemelkedő produkcióját.

A politika is közbeszól Deutsch Tamás tincsei mögül: „Az eurovíziós dalfesztiválos-azerbajdzsános-kompaktdisznós marketing fos dömping elleni tiltakozásul Dolly Rollt hallgatok” – nyilvánult meg az európai parlamenti potentát. A kritika nem maradt válasz nélkül: a Compact Disco egyik tagja, Benham Lofti visszacsipogott neki. A virtuális szájkarate így folytatódott: „Remélem sikerült a céllövöldében meglőnöd a három pálcás C.C. CATCH posztert és volt egy szép estéd a wc-n! :))))”. Erre dajcstomi emígyen írt vissza „drága angyalom, próbáltam a cd-teket nézegetve is, de arra nincs ember, akinek sikerülne :))))”. Behnam válasza: „Még szerencse hogy anyukád almáspitéje azért meghozta a kivánt hatást! Kézcsókom Juli mamának!”. A rendkívül színvonalas eszmecsere a Facebookon folytatódott.

A magyar zenekar száma már korábban viharokat kavart, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Egy német rádiós műsorvezető az egyik lipcsei tévé műsorában a slágert dícsérte, viszont kihasználta a lehetőséget a magyar kormány csepülésére is, ami egy könnyűzenei műsorban legalábbis furán vette ki magát. Arra a kérdésre, hogyan tetszik neki a dal a politikától függetlenül, így válaszolt: “Amikor először hallottam a dalt, azt gondoltam, ez nem lehet Magyarország, kizárt dolog!” és azt is elmondja, miért: “De tényleg, én azt hittem, hogy kijön néhány népiruhás ember a színpadra és énekelnek valamit magyarul. Esetleg egy kis gulyás lesz mellé, de nem!”

A Compact Disco előadásában nem volt gulyás, a rájuk bízott feladatot a megfelelő szinten teljesítették. Az pedig, hogy a mezőny fele (köztük leginkább a moldávok, az írek és az oroszok) úgy döntöttek, hogy inkább hülyének tettetik magukat, nagyban növeli az esélyt, hogy a kockázatmentes, dallamos elektronikával hosszú, sikermentes időszak után szép eredményt érhet el a zenekar Magyarország számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik