Belföld

Itthon vannak az elrabolt magyarok

Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt, az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár; a három férfi megjelent a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján is.

Épen, egészségesen érkeztek haza a Szíriában fogva tartott magyarok – jelentette be a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese. Bodnár Zsolt elmondta, elfogásuk másnapján, azaz augusztus 14-én értesültek arról, mi történt a három exrendőrrel. Hangsúlyozta: már aznap sikerült kideríteniük, kik hurcolták el őket. Rögtön megkezdődtek a tárgyalások – mint fogalmazott – bonyolult és finom megoldásokkal próbálkoztak.

A magyarokat a Szíriai Szabad Hadsereg egy csoportja rabolta el, külföldi tanácsadónak vélték őket. Amikor kiderült, hogy magyarok, megváltozott a fogva tartók hozzáállása, a három férfival hasonlóképpen bántak, mint a katonai foglyokkal, őrizték őket, de emberséges körülmények között. Enni és inni is rendszeresen kaptak.

Hosszas tárgyalások után a Szíriai Szabad Hadsereg úgy döntött, elengedi a magyarokat. Követelésük nem volt, vagyis pénzt sem kértek. Közleményükben azt írták, figyelembe vették, hogy magyarokról van szó, ezért méltósággal kezelik őket. Kiszabadulásukkor a TEK emberei is jelen voltak.

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója újságírói kérdére elmondta, ő maga is járt a térségben a magyarok elengedése előtt pár nappal, de a kívánt sikert végül egy hazai felderítési eredmény, valamint egy külföldi társszerv munkája hozta meg.

Takács Ferenc, a külügyminisztérium államtitkár-helyettese szerint sok még a tisztázandó kérdés, például, hogy az egykori rendőrök miért mentek Szíriába és milyen tevékenységet folytattak ott. Ennek kiderítésére vizsgálatot indítanak. A tárca úgy véli, az érintettek kiutazásukkal nemcsak testi épségüket veszélyeztették, hanem hazánk megítélését is, hiszen Magyarország nem akar beavatkozni a kint zajló eseményekbe, és a látszatát sem szeretnék annak kelteni – főképp, hogy exrendőrökről van szó – hogy segítik bármelyik oldalt.

A sajtótájékoztatón részt vett a három elfogott magyar is, de csak az egyikük nyilatkozott. A férfi közölte: baráti meghívásra, magánúton mentek Damaszkuszba, sem a szíriai rezsimhez, sem a felkelőkhöz nincs közük. Arról egyikük sem nyilatkozott, hogy pontosan mit csináltak Szíriában. Beszélt arról is, hogy fizikailag jól vannak, lelkileg azonban megviselték őket a történtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik