Belföld

Segélybalhé Tarnabodon

forintok (pénz, )
forintok (pénz, )

Tarnabod önkormányzatának állami támogatásáért kezdett demonstrációt hétfőn a településen mintegy ötven helybeli, mert az önkormányzati kassza kiürült, és a szociális segélyben részesülők immár több mint egy hónapja nem kapták meg járandóságukat.

A nyolcszáz lakosú községben mintegy hatszázan élnek segélyből. A szomszédos Tarnazsadány az intézményfenntartói társulás és a körjegyzőség működtetése okán felhalmozott hiánya miatt 6,8 millió forintos inkasszót jegyeztetett be Tarnabod számlájára, ezért késik a kifizetés.

Tarnabod úgynevezett önhiki – önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó – támogatás iránti igényt nyújtott be az államkincstárhoz. A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy soron kívüli pozitív elbírálásban részesüljön a falu.

Pető Zoltán polgármester elmondta: július eleje óta nem fizették ki az önkormányzati dolgozók bérét és a 28 600 forintos szociális segélyeket sem. Ez utóbbi 107 családot, mintegy hatszáz embert érint. A pénz elmaradása nekik kenyérgondokat jelent.

A történtekről tájékoztatta az illetékes minisztériumot és a térség országgyűlési képviselőjét, de – mint mondta – eddig semmilyen segítséget nem kaptak.

Ha nem kapnak segítséget, a jövő hónapban sem tudnak fizetni – mondta a polgármester, és békés tiltakozásra szólította fel az embereket. A demonstráció várhatóan egész héten folytatódik.

A Belügyminisztérium az MTI megkeresésére azt közölte: szeptember 10-ig nyújthatnak be pályázatot az önkormányzatok, s Tarnabod ezt már megtette. A tárca utalt arra, hogy a község korábban már kapott önhikis támogatást.

A kormany.hu oldalon az olvasható, hogy egy június 21-i döntés szerint az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok megsegítésének 2012. évi I. ütemében Tarnabod önkormányzata 1 millió 468 ezer forint, vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik