Gazdaság

Változó kártevők

Összefüggés lehet a légszennyezettség és a gabonák „egészségi állapota” között - derül ki brit kutatók vizsgálataiból; erre a megállapításra a búza betegségeit tanulmányozva jutottak.












Változó kártevők 1



Változó kártevők 2
Változó kártevők 3

A mikroszferellás foltosodást kiváltó tömlősgomba, a Mycosphaerella graminicola és a hasonló tüneteket okozó Phaeosphaeria nodurum fertőzése évente több ezer tonnás veszteséggel sújtja a gazdákat. A növényvédelemmel foglalkozó szakemberek már régóta felfigyeltek arra, hogy e két kártevő alighanem verseng egymással: időnként az egyik, máskor a másik válik uralkodóvá. A kutatók korábban a talajnak, a klímának, vagy az alkalmazott vegyszereknek tudták be a különbségeket, most azonban kiderült, hogy a levegő kén-dioxidtartalma felel a ciklikus változásokért.

Angliában – a világon egyedülálló módon – 1843 óta megszakítás nélkül végeznek szabadföldi kísérleteket egy elkülönített parcellán, és az onnan származó kísérleti anyagok a mai napig hozzáférhetők egy gondosan kezelt archívumban. Az itt őrzött gabonaszár-maradványok mutatták meg, hogy az ipari forradalom idején még a Phaeosphaeria volt domináns; a széntüzelés legújabb kori visszaszorulásával pedig a mikroszferella került előtérbe. Az eredmények alapján a kutatók a légszennyezettségi adatok monitorozásán alapuló betegség-előrejelző rendszer kidolgozását tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik