Gazdaság

Mégis lemondtak prémiumaikról a francia bankárok

A kormány nyomására az állami pénzügyi támogatásban részesült francia nagybankok vezetői mégiscsak lemondtak a tavalyi prémiumukról.

Az intézmények vezetői lemondanak a 2008-as prémiumaikról – jelentette be Georges Pauget, a Francia Bankszövetség elnöke, miután – számos bankvezető társaságában – megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy államfővel. Az érthetőség kedvéért hozzátette: a lemondásról a bankok igazgatótanácsai döntöttek. A pénzintézetek vezetői a válság miatt meggyengült pénzügyi szektornak nyújtandó újabb állami tőkeinjekció részleteiről egyeztettek a köztársasági elnökkel.

A BNP Parisbas, a Société Générale és a Crédit Agricole már korábban közölte, hogy nem utalja át a vezetőknek a tavalyi év bónuszát.

A francia elnök múlt csütörtökön kérte nyilvánosan az államilag megsegített bankok vezetőitől, hogy a jelentős pénzügyi mankóért cserébe átmenetileg mondjanak le vaskos prémiumaikról, különben törvényben fog arról rendelkezni a kormány. A Bankszövetség és több intézmény vezetője is akkor úgy reagált, hogy a jövedelmek kérdése kizárólag az igazgatótanácsok hatáskörébe tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik