Belföld

Bujkálniuk kell a budapesti melegolimpia résztvevőinek

Melegolimpia (melegolimpia)
Melegolimpia (melegolimpia)

Sok ezer, többségében meleg és leszbikus sportoló érkezett Magyarországra, a köznyelvben melegolimpiának nevezett Eurogamesre. Senki nem zavarta meg az esemény megnyitóját. Videoriport.

Pittyeg a biztonsági kapu a Eurogames „olimpiai falujában”. Minden belépni vágyót őrök vizsgálnak át, nem szeretnék ugyanis, ha bárki vagy bármi megzavarná a sporteseményt. A Hír24 videós stábját is megállítják, mint már oly’ sokszor, most is Hír Tv-nek olvassák a mikrofonunkra bütykölt logót. „A parlamentbe így legalább gyorsabban beengednek” – oldjuk a feszültséget egy nem is olyan humoros viccel.

A „village”-ben békés, nyugodt a hangulat. Minden ugyanolyan, mint egy átlagos fesztiválon – a különbség maximum annyi, hogy itt kéz a kézben nem fiú-lány, hanem inkább lány-lány vagy fiú-fiú párosok sétálgatnak.

A Eurogamest most először rendezik meg Kelet-Közép-Európában. A köznyelvben melegolimpiának nevezett eseménynek nagyjából 4500 résztvevője van: 40 országból érkeztek hazánkba meleg, leszbikus, transznemű bi– és heteroszexuális sportolók és kísérőik. Legtöbben nyugati államokból – sok a francia, a holland, a német, de meglepetésünkre több százan jöttek Oroszországból is.

Egy ausztrál-új-zélandi tandem mellé csüccsenve a magyarok nyitottsága esik szóba. Az ausztrál fiú, aki többször járt már Európában, nem látja vészesnek a helyzetet. Igaz, a szervezők figyelmeztették, ha jót akar magának, akkor a budapesti városnézés közben nem hirdeti, milyen eseményre jött.  Egy másik fiú – ő montenegrói – irigykedve mondja, hogy milyen elfogadóak a magyarok. Legalábbis a montenegróiakhoz képest. Egy francia lány azonban már nem ilyen lelkes: az Orbán-kormányt egyszerűen szélsőjobboldalinak nevezi.

A Eurogames megnyitójának helyszíne – csakúgy, mint az összes többi programé – titkos. Csak az utolsó pillanatban tudjuk meg mi is, hova kell mennünk. A több ezer résztvevőt rendőrök kísérik át a Syma-csarnokhoz, nagyjából a kertek alatt. Szélsőjobbosok, homofóbok sehol: minden békés, nyugodt.

Nem mintha lenne ok arra, hogy ez másként legyen. Az Eurogames ugyanis csupán egy sportrendezvény, ami az egészséges életmódot, a sport szeretetét és a toleranciát hirdeti. Nem mellékesen Magyarország külföldi megítélésén is javíthatna.

„Nem szoktam kikiabálni, hogy leszbikus vagyok”:

Korábban bepillantottunk egy budapesti leszbikus pár mindennapjaiba. Erről videót is készítettünk. Íme:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik