Belföld

Holnap ítélet Gyöngyöspatáról

Szegregációval vádolja az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) a gyöngyöspatai önkormányzatot és a helyi általános iskolát. Az egri bíróság csütörtökön, első fokon lezárja az ügyet.

Megírtuk, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint a gyöngyöspatai iskolában a cigánygyerekeket elkülönített osztályokban oktatják, külön ebédeltetik őket. Ők nem járhatnak úszni, kizárják őket a napköziből. Nekik alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítanak, mint a párhuzamos, nem roma összetételű osztályokban tanuló társaiknak.

Ombudsmani ajánlás

Ezért az alapítvány 2011 októberében keresetet nyújtott be Gyöngyöspata önkormányzata és a fenntartásában működő Nekcsei Demeter Általános Iskola ellen a roma gyerekek elkülönítése miatt. A kisebbségi ombudsman már 2011 tavaszán súlyosan jogsértő elkülönítési gyakorlatot állapított meg, és nyomatékosan kérte az osztályszintű szegregáció felszámolását. A CFCF ennek ellenére azt találta, hogy az ombudsmani ajánlást semmibe vették, és továbbra is elkülönítve oktatják a cigánygyerekeket.


A gyöngyöspatai községháza előttFotó: Kummer János

Integráció?

Mohácsi Erzsébet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke, lapunknak elmondta, bíznak abban, hogy az Egri Törvényszék csütörtökön elmarasztalja mind az önkormányzatot, mind az iskolát. „Az eddigi tárgyalások alapján úgy gondoljuk, a bíróságnak meg kell állapítania a jogsértést, tehát a szegregáció tényét. Annyi előrelépés történt már az ügyben, hogy az iskola múlt héten jelezte a bíróság felé, hogy bár nem ismerik be, hogy jogos lenne a keresetünk, mégis megpróbálnak megfelelni az abban foglalt elvárásainknak. Így javítottak a napközis lehetőségeken, valamint a földszinten tanuló roma gyerekek tíz százalékát beintegrálták az emeleten lévő osztályokba és az idén már csak egy vegyes első osztály indult.” Mohácsi szerint, ez a beadvány felér egy beismeréssel.

Az előző tárgyalások heves indulatok mellett zajlottak. Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere felszólalásában cigánybűnözést emlegetett és kivándorlásra szólította fel Mohácsi Erzsébetet.

A CFCF bízik az igazságos ítéletben, és abban, hogy ezzel nem csak Gyöngyöspatán érhet véget a roma gyerekek megkülönböztetése. „A szegény és nem szegény gyerekek együtt nevelése, – mely bizonyítottan hozzájárul a gyerekek iskolai eredményességéhez, –  nem csak ezen a településen kérdéses. De lehet Gyöngyöspata az első a jogellenes elkülönítésért elmarasztalt települések között, ahol az állam segítségével felszámolják a szegregációt” – mondta Mohácsi Erzsébet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik