Gazdaság

Külföldi kézben a magyar pékségek

Tőkehiány, piacvédelem és a kormányzati segítség hiánya, ráfizetéses termelés, illetve szaporodó külföldi felvásárlók jellemzik a hazai sütőipart – írta a Magyar Nemzet.

Az utóbbi időben sokszorosára növekedett terhek és a rendkívül magas idei gabonaár miatt padlóra kerülhetnek a hazai pékségek. Mindeközben tőkeerős kelet-európai befektetők ütötték fel a fejüket a hazai kenyérpiacon, s a magyar sütőipar harmada már az ő kezükben van. A fővárosban már jórészt cseh, albán tulajdonú sütödék uralják a piacot, míg az északi területeken a Szlovákiában gyártott kenyér sem ritka – olvasható a lapban.

A gond többek között abból adódik, hogy évek óta nincs rendes ára a kenyérnek Magyarországon, a pékek ezért mostanra felélték tartalékaikat: nemhogy a bérek szinten tartására, fejlesztésre sem futja, és az amortizáció költségeit sem tudják kitermelni – nyilatkozta a lapnak Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. Werli szerint a hosszú távú megoldás az lehetne, ha valamilyen módon támogatná az állam, hogy a sütödék saját üzleteket vagy bolthálózatot tartsanak fent, mint például Ausztriában – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik