Gazdaság

Az Inter-Európa lehet a nap vesztese

A reggeli nyitás után egy órával már közel 18 százalékos mínuszban forogtak az Inter-Európa Bank részvényei a budapesti értéktőzsdén.

A részvény árfolyama kivételesen plusz-mínusz 25 százalékos sávban ingadozhat anélkül, hogy felfüggesztenék a kereskedést. Erre a napra ugyanis a tőzsde kiszélesítette a kereskedési sávot.

A nagymértékű gyengülés várható volt azután, hogy csütörtökön este feltűnően szűkmarkú felvásárlási ajánlatot tett a budapesti tőzsdén forgó részvényekre a bank főtulajdonosa. A SanPaolo IMI ajánlata értelmében a törvényi minimumom kívánja megvásárolni az IEB-papírokat, 4074 forinton. Ez az 5000 forint körüli korábbi piaci árfolyamhoz képest durván 20 százalékos diszkontot jelent, és messze elmarad a korábbi elemzői/befektetői várakozásoktól, amelyek 5000 és 6000 forint között szóródtak. (A portfolio.hu kalkulációja szerint a fair ár ennél is magasabb lenne, hiszen a régiós bankok árazása alapján 8000 forint feletti részvényenkénti ajánlat is indokolt lenne.)

A hazai kisbefektetőknek mindenesetre nem sok mozgásterük maradt, az alacsony közkézhányad miatt ugyanis nincs, aki megakadályozhatná a kiszorítást, amennyiben az a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint is törvényes (márpedig a felügyelet jóváhagyása nem tűnik kérdésesnek). Vagy elfogadják tehát az anyabank ajánlatát, vagy pedig még azt megelőzően próbálnak megszabadulni a papírjaiktól. A jelek szerint a többség ez utóbbi mellett döntött, az átlagosnál nagyobb forgalom mellett zajló eladói nyomás folytán az árfolyam már pénteken reggel a méltánytalanul alacsony felvásárlási ajánlat szintjére süllyedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik