Gazdaság

Júniusra három új cég a tőzsdén

Három társaság pályázott és nyert cégenként 25 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást, amiért cserébe június 1-jéig tőzsdére viszi a részvényeit.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter aláírta a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására kiírt 2006. évi pályázat nyerteseiről szóló döntést – tett közzé a Budapesti Értéktőzsde.

Összesen 76,1 millió forint

A pályázatot benyújtó három cég (Genex Zrt., RFV Zrt., Orco Property Group S. A.) a Pályázati Bíráló Bizottság javaslata alapján összesen 76 120 000 forint vissza nem térítendő támogatást kap.
A támogatás feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvényeket 2007. június 1. napjáig bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére, és a társaságok vállalják, hogy a bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén maradnak.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Budapesti Értéktőzsde Zrt. közreműködésével a társaságok tőzsdei megjelenését segítő, 2005-ben elindított program folytatásaként olyan gazdasági társaságok részére hirdetett pályázatot, melyek részvényeik BÉT-re való bevezetését tervezik.

A pályázaton elnyerhető támogatás célja a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése, mely egyrészt nagyobb rugalmasságot, transzparens cégértékelést, részvényeik tekintetében likviditást biztosít a cégeknek (tulajdonosaiknak), másrészt bővíti a tőzsdei befektetési lehetőségeket, így az egész tőkepiacra pozitív hatást gyakorol.

A támogatásra azok a gazdasági társaságok pályázhattak, melyek az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkeznek, és a pályázat benyújtását megelőzően csatlakoztak a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához.

A pályázat meghirdetésekor a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására 100 millió forint állt rendelkezésre.

A támogatás-visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, melynek mértéke pályázónként a bevezetés igazolt költségeinek 50 százaléka, de maximum 100 ezer eurónak megfelelő forint.

A nyertesek

A Genex Zrt., amely a légkondicionáló berendezések forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik, 25 598 000 forint támogatásban részesül.

Az energetikai szolgáltatások terén tevékenykedő RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Zrt. 24 924 000 forint támogatást kap. A cég a közvilágítás éjszakai fényáram-szabályozásában, a beltéri világítás korszerűsítésében, a vásárolt villamos energia költségének csökkentésében, valamint fűtéskorszerűsítés, használati meleg víz, technológiai gőz- és hőszolgáltatás területén vívott ki komoly pozíciókat.

A tőzsdei bevezetési szándékairól már ismert Orco Property Group S.A. szintén 25 598 000 forint támogatást nyert. A befektető, fejlesztő és vagyonkezelő társaság 1991 óta végez aktív tevékenységet a közép-kelet-európai ingatlanpiacon és a szállodaiparban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik