Gazdaság

Alapos kilátások

A tavaly jól teljesítő részvényalapok 2007-ben is nyerők lehetnek, és a kötvényalapok is magukra találhatnak az idén. Az ingatlanalapok népszerűsége ellenben csökkenhet.

Alighanem jó szívvel fognak visszaemlékezni a 2006-os esztendőre a hazai részvényalapok vásárlói, hiszen a legjobban teljesítő hazai instrumentumok ebből a kategóriából kerültek ki. A szegmens 18 százalék körüli átlagos éves hozama is kedvezőbbnek bizonyult a többi kategóriáénál, annak ellenére, hogy a BUX a májusi feltörekvő piaci korrekció során 27 százalékot veszített értékéből. A kilátások is derűsek: kamatemelések következtében a jegybanki alapkamat feltehetően lokális maximuma közelébe ért, a szélesebb körben elterjedt piaci vélekedés szerint a kamatszint legfeljebb minimális mértékben emelkedhet. Az év második felében bekövetkező esetleges kamatmérséklések további lendületet adhatnak a részvénypiac felívelésének, így a hazai részvényalapok nem tűnnek rossz befektetésnek 2007-ben sem.

Mostohán bántak ugyanakkor a befektetők tavaly a kötvényalapokkal, hiszen február kivételével minden hónapban az új befizetéseknél több tőkét vontak ki, így az alapok éves nettó értékesítése csaknem mínusz 300 milliárd forint volt. A befektetők elfordulását ugyanakkor igazolni látszik a pénzpiaci alapokat is alulmúló, 5 százalék körüli átlagos éves hozam. Mindazonáltal a tőkekivonás lelassult a negyedik negyedévben, nem is alaptalanul: a kamatemelések szünetelésével alapkezelői vélekedések szerint a hazai kötvényalapok 2007 második felére magukra találhatnak. A második-harmadik negyedévben várható kamatcsökkentésekre vonzó visszatekintő hozamaik alakulhatnak ki, amelyek az év végéig is kitarthatnak. Érdemes tehát az idén figyelemmel követni a kötvényalapok alakulását is.

A múlt év egyik slágerkategóriájának számító ingatlanalapok ugyanakkor nem néznek ennyire fényes jövő elé. A több éven át tartó népszerűségnek és a kamatadó elkerülését célzó augusztusi befektetői rohamnak köszönhetően tetemes összeg halmozódott fel ezekben az alapokban. A pénz befektetése azonban – a kevésbé likvid ingatlanpiac sajátságaiból fakadóan – még hosszú időt vehet igénybe. Az ingatlanalapok hozamának csökkenésével a szegmens kevésbé lehet népszerű 2007-ben, miközben érdemes figyelni a befektetési alapkezelők garantált alap kínálatát, hiszen az idén bizonyára számos új ajánlattal állnak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik