Gazdaság

Külföldi csokit eszünk tudtunk nélkül

Ma már a hazai polcokon megtalálható minden negyedik édesipari termék külföldről származik - írja a Magyar Nemzet.

Miközben zúdul az importédesség hazánkba, a hagyományos nagy édesipari gyárak közül ma már gyakorlatilag csak egy maradt, amely csokoládét és cukorkát gyárt Magyarországon. Az élelmiszerpiacon belül ma az édességeknél az egyik legmagasabb az importtermékek aránya.


A legtöbb cukorka és csokoládé Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból érkezik a magyar boltokba. Sokszor a hazai vásárlók sincsenek tisztában azzal, hogy nem magyar, hanem külföldi terméket tesznek kosarukba – írja a lap.

Az édesipari termékeknél 6-7 éve figyelhető meg az import arányának növekedése, amely tendencia mögött több ok húzódik; a hagyományos nagy édesipari gyárak az 1990-es évek elején lezajlott privatizáció során multinacionális vállalatok kezébe kerültek, s ezek a cégek termelésük egy részét vagy teljes egészét külföldre helyezték át. A másik ok: a Magyarországon működő nagykereskedelmi hálózatok értékesítéseinek zömét az úgynevezett saját márkás termékek eladása teszi ki, ám ezekből az árukból is egyre több készül külföldön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik