Belföld

A Déli Áramlat pofon lehet Orbán arcán

Szijjártó továbblépne, az LMP szerint Orbán rossz lóra tett, a liberálisok úgy vélik, a hintapolitika kudarcáról van szó, míg Szanyi Tibor irgalmatlan nagy pofonról beszélt.

Oroszországnak a Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek nyilatkozva.

A tárcavezető szerint Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi. Energiaellátásunk biztonsága érdekében további lehetőségeket kell keresni, és e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása. Ugyanakkor ez csak egy a lehetőségek közül, és bár ennek nagy szerepet szánnak, most további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

LMP: Orbán rossz lóra tett

Az LMP szerint azzal, hogy az oroszok lemondtak a Déli Áramlat projektről, bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya rossz lóra tett az érdekvezérelt külpolitikával.

Szél Bernadett társelnök keddi sajtótájékoztatóján bírálta a kormányt, amiért szerinte “minden elv és józan megfontolás ellenére egyoldalúan elköteleződött az oroszoknak”. Szerinte ez a magyar külpolitika csődje, hiszen Norvégia jelenleg olcsóbban és nagyobb mennyiségben szállít gázt Európának, az ország mégis ezzel az országgal került “kényes diplomáciai helyzetbe”.

A képviselő úgy látta: a helyzet a paksi előkészületekre is árnyékot vet, miután bebizonyosodott, hogy ha Oroszországnak finanszírozási nehézségei vannak, gyorsan kihátrálnak bármilyen projektből.

Szanyi: el fog bukni a paksi projekt is

Orbán Viktor “irgalmatlan pofont kapott” azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, felhagynak a Déli Áramlat nevű gázvezeték tervével – mondta kedden újságíróknak Brüsszelben Szanyi Tibor. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselő szerint a bejelentés azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök “keleti politikájának ez a kitűzött projektje gyakorlatilag elbukott”.

A kormányfő “teljes mértékig Putyin elnök korábbi szándékai mellé állt, mondhatni Putyin autokráciájának utolsó európai szövetségeseként” – mondta Szanyi. Megfogalmazása szerint annak, amire az Orbán-kormány az elmúlt hetekben nagy lendülettel szervezkedett, azaz a Déli Áramlat magyarországi szakasza megvalósításának, most “egy pillanat alatt, egy csettintéssel vége szakadt”.

Az MSZP-s politikus szerint “ugyanígy el fog bukni Orbán Viktor paksi projektje is”, amelynél szerinte teljes mértékben mellőzték a szükséges konzultációt.

Ukrajna megkerülését szolgálta volna

Magyarország részéről – folytatta Szanyi – az lenne okos dolog, ha a közös európai energiabiztonsági politika mentén, az energiaunió megteremtésének útján haladna, és csökkentené az orosz gáztól való függőségét, amely jóval magasabb, mint az uniós átlag.

Szanyi Tibor leszögezte: “egységben kell kezelni az európai energiabiztonsági kérdéseket”. Ennek megfelelően – tette hozzá – “nincs olyan, hogy rossz Déli Áramlat, rossz Nabucco, rossz Kék Áramlat, rossz Északi Áramlat”. “Minden jó lehet, ami ezt a komplex és összeköttetéseket biztosító energiarendszert eredményezi” – vélekedett. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Déli Áramlat terve történetesen az EU-val partnerségi kapcsolatra lépett Ukrajna megkerülését szolgálja.

Liberálisok: a hintapolitika kudarca

Miközben a kormány az utolsó pillanatig is látványosan és határozottan kiállt a Déli Áramlat mellett, annak meghiúsulása jól mutatja, mennyire hiábavaló volt “Orbánék keleti nyitása ezen a fronton is” – derül ki a Magyar Liberális Párt közleményéből, amelyben azt írják, a magyar kormány “hintapolitikájának csúfos és látványos kudarca” a Déli Áramlat meghiúsulása.

Szerintük jól látszik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kénye-kedve szerint változtat leírt szerződéseken és megállapodásokon, ami fontos tanulságul szolgálhat Paks bővítésének ügyében is. A Liberálisok meggyőződése, hogy a bővítést nem titkosítani kell, hanem azonnali hatállyal felmondani – zárják a közleményt.

A Demokratikus Koalíció mai sajtótájékozatójának meghívójából kiderül, hogy a korábbi kormányfő sem fog finoman fogalmazni. A 13 órakor kezdődő esemény címe: “Harmadik pofon Orbánnak – nem épül meg a Déli Áramlat.”

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik