Gazdaság

Nyitáskor maradt az erős forint

Kedden reggel tartotta hétfői erős szintjét a forint a bankközi devizapiacon, az eurót kilenc óra tájban 246,20/30 forinton jegyezték a hétfői 246,00/10 forint után.

A forint 12,79 százalékon állt, 7 bázisponttal gyengébben a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Szakértők elmondták, hogy hajnalban még 245,50 forint körül jegyezték az eurót, de a tényleges kereskedés kezdetekor már 246 forint fölé kúszott az árfolyam.

A forintra továbbra is a szlovák korona hétfőtől hatályos, 8,5 százalékos felértékelése hat elsősorban – mondták kereskedők. A reggel közzétett magyar bérstatisztika a várakozások ellenére nem befolyásolta a magyar valuta árfolyamát, a piacokat elsősorban a magyar sáveltolási spekuláció lehetősége foglalkoztatja.

Kereskedők azt mondják, hogy intervenciós jelek érezhetők a szlovák jegybank részéről a korona nem kívánt mértékű erősödése miatt, de úgy vélik, hogy a szlovák valuta gyengülése esetén sem várható a forint gyengülése a magyar sávspekulációk miatt.

A dollárral 185,30/50 forinton kereskedtek reggel a hétfői 184,70/80 forint után. Az amerikai FED kedden-szerdán esedékes kamatdöntését, és az ahhoz fűzött indoklást várják.

Az állampapírpiacon egyelőre várakoznak a kereskedők, a három hónapos diszkontkincstárjegy keddi aukciójára 30 milliárd forintot ajánlott fel az Államadósság Kezelő Központ, 5 milliárddal többet, mint az egy héttel korábban tartott aukcióra. Hétfőn a másodpiacon 7,85 százalékos benchmark alakult ki ezen a lejáraton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik