Belföld

Kritizálta a Fideszt a Békemenet-szervező, kitört a balhé

Bencsik szerint nem azért jártak Békemenetekre, hogy a politikusok gazdagodjanak. A CÖF-vezér külföldi pénzből vett égő fáklyáról beszél, de még a kormány részéről is reagáltak írására.

„Baj van, fiúk” – ezzel a címmel közölt írást szerdán a Mandineren Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője. Bencsik arra hívja fel a figyelmet, hogy nem azért mentek ki a Békemenetekre, nem azért szerveztek polgári köröket és nem azért győzködték barátaikat, hogy a politikusok meggazdagodjanak, miközben kockára teszik mindazt, amiért idejüket, energiájukat és pénzüket áldozták. „Az egész nagy terv elbukhat a mohóságotokon” – írta.

Bencsik szavaira reagált Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum vezetője. „Az általánosító hangnemet és a mindenki nevében szólást eltúlzottnak gondoljuk” – közölte. Szerinte a békemenetesek meggondoltabbak, mint a Magyar Krónika főszerkesztője, „nem akarnak adventi polgárháborút”, kiismerték az ellenzéket. „Amikor a külföldi pénzből megvett égő fáklyákat dobják házainkra, rosszul jön az olaj a tűzre” – írta Csizmadia, hozzátéve, hogy „nem válhatunk áldozatává a minket túszul ejteni szándékozó posztkommunista és neoliberális uszítók világlátásának és értékrendjének”.

Reagált a kormány is, Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára azt írta Bencsiknek: „…érvelése mögött azonban ugyanazt az értelmezést vélem felfedezni, mint amelyet a magyar és a nemzetközi sajtó jelentős része hetek óta sulykol”. Szerinte veszélyes és igaztalan kategorikusan azt állítani, hogy minden politikus a politikának köszönheti gazdagságát, és a miniszterelnök sem tűri el a korrupciót. „A kormánytagok vonatkozásában egyetlenegy jogilag értelmezhető vádat sem fogalmaztak meg” – közölte Dömötör.

Bencsik csütörtökön a Heti Válasznak azt mondta, ismerősei meg vannak lepve és aggódnak, hogy „nem árt-e az ügynek, a polgári tábornak”, ha ő is „úgymond” támadja a Fideszt. Bencsik nem vonta vissza a leírtakat, azt mondta, hogy azért ragadott tollat, mert félti az országot. „Külön-külön akár mindegyik ügy védhető lenne, ám ha együtt tekintünk rájuk, az veszélyes félrecsúszásról tanúskodik” – közölte, hozzátéve, hogy újságíróként az a dolga, hogy „jószándékú figyelmeztetésként” tolmácsolja a nyilvánosság előtt, amit jobboldali barátai szinte kivétel nélkül megfogalmaztak neki. Szerinte az „urizálás” zavarja a Fidesz táborát, de úgy vélik, hogy ártanak azzal, ha ezt nyilvánosan is szóvá teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik