Belföld

Sarló-kalapácsos zászló a Fidesz-székházon

Az Együtt-PM a paksi bővítés elleni rendezvényén az aktivisták felmásztak a Lendvay utcai épületre és az egykori szovjet zászlóra hasonlító vörös molinót tartottak ki.

Kapcsolódó cikkek

Az Együtt-PM véleménye szerint a paksi bővítéssel kapcsolatos államközi megállapodás “kierőszakolása a Fidesz és Orbán Viktor erkölcsi megsemmisülését jelenti” – mondta szombaton, a kormánypárt Lendvay utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Óriási tál lencséért

A választási szövetség politikusa úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök politikai pályája első jelentős lépéseként hazaküldte az oroszokat, 25 évvel később “politikai pályája utolsó jelentős lépéseként visszahívta őket”. A kormányfő egy tál lencséért, “tegyük hozzá, egy óriási nagy tál lencséért” eladott mindent, amit az elmúlt időszakban képviselt – folytatta.

Karácsony Gergely azt mondta: a miniszterelnök olyan országgal kötött alkut, “Magyarország gyarmatosításáról, amely nem tiszteli a jogállamot, és amely nem tiszteli a tisztességes versenyt”. A kormányfő korábban arról beszélt, hogy szabadságharcot kell vívnunk, mégis egy olyan országgal kötött alkut, amelyik nem tiszteli a szabadságot – jelentette ki.

Tisztában vannak a jogi következményekkel

A sajtótájékoztató előtt a választási szövetség több aktivistája átmászott a Fidesz székházának kerítésén, közülük négyen felkapaszkodtak az épület egyik erkélyére. Ők két, az egykori szovjet zászlóra hasonlító vörös molinót tartottak ki, amelyekre sárgával a sarlót-kalapácsot, valamint egy ötágú csillagot festettek. Később csatlakozott hozzájuk egy ötödik társuk is.


Forrás: Facebook / Együtt-PM

A sajtótájékoztató után mindannyian lejöttek az erkélyről, és a molinókkal együtt elsétáltak a helyszínről. A demonstráció alatt az épületből kétszer is kiment hozzájuk egy-egy férfi, aki – az aktivisták elmondása szerint – az ingatlan elhagyására szólította fel őket.

Karácsony Gergely egy kérdésre azt felelte, figyelemfelhívó akcióik során többször is felmerült annak a veszélye, hogy demonstrációjuknak jogi következményei lesznek, és ezzel az aktivistáik tisztában vannak.

Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik