Gazdaság

Kicsik tesznek naggyá

Meghagyja a felvásárolt cégek önállóságát a Trenkwalder-Multiman munkaerő-kölcsönző cég, amelyet több akvizíció segített piacvezető pozícióba.

Először versenytársként került kapcsolatba egymással a Trenk-walder-Multiman Személyzeti Szolgáltató Kft. és a Widar Munkaerő-kölcsönző és Munkaszervező Szolgáltató Kft. Egy multinacionális cég azzal a kölcsönzővel kívánt szerződést kötni, amelyik a legtöbb embert tudja biztosítani számára. A versenyt végül a nemzetközi nagyvállalat nyerte, de az alig hat éve működő Widar Kft. sem sokkal maradt el tőle, s ezzel a szépen teljesítő középvállalat felkeltette a Trenkwalder érdeklődését. Hamarosan megkezdődtek a tárgyalások a felvásárlásról.


Kicsik tesznek naggyá 1

Desits Andrea. Az eladással új lehetőségeket akart nyitni a cége számára.

„Nekem nem volt mindegy, hogy kire bízom a munkavállalóinkat és a céget, amelyet magam építettem fel, de kiderült, egyeznek az elképzeléseink” – mondja Desits Andrea, a Widar Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy nagyon barátságos, emberi volt a tárgyalások légköre. Az elképzelések a vételárat illetően sem tértek el jelentősen egymástól – mindkét fél a Widar Kft. árbevétele, a kölcsönzött munkaerő létszáma és profittermelő képessége alapján számolt -, így hamar aláírták az adásvételi szerződést, s elkezdték felkészíteni a Widar Kft. irodai dolgozóit, hogy zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni a Trenkwalder szervezetébe. Bár a tényleges összeget a cégek bizalmasan kezelik, Szabó Tamás, a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető igazgatója annyit elárult, hogy egy kölcsönzött munkavállalóra vetítve a Magyarországon szokásos áron jutottak hozzá a vállalathoz.

A Trenkwalder itteni terjeszkedése

1999. Az osztrák Trenkwalder magyarországi leányvállalatának megalapítása.
2003. A Multi-Man Kft. 80 százalékos tulajdonrészének megvásárlása. A két vállalat fúziójából jött létre az országos irodahálózattal rendelkező, kölcsönzötti létszámát tekintve piacvezető Trenkwalder-Multiman Kft. A vállalat vezetését a Multi-Man Kft. volt tulajdonosa és ügyvezetője, Szabó Tamás vette át.
2004. A miskolci 5N csoport felvásárlása.
A 800 fő kölcsönzött munkavállalót foglalkoztató cég egész Borsod- Abaúj-Zemplén megyét lefedte portfóliójával, így számos új partnert hozott a vállalathoz.
2007. A Widar Kft. felvásárlása.

TERJESZKEDÉS. Az osztrák hátterű Trenkwalder-csoportnál hagyomány, hogy akvizíció útján növeli részesedését. A személyzeti szolgáltató így tett szert piacvezető pozícióra Szlovákiában és Csehországban is. Adataik szerint nálunk a Multi-Man Kft. megvásárlásával váltak piacvezetővé a kölcsönzött munkaerő létszámát tekintve, de 2006-os 12,5 milliárd forintos árbevételükkel már ebből a szempontból is megelőzték versenytársaikat. A Trenkwalder-Multiman célja, hogy saját erőből megőrizze első helyét, ugyanakkor lehetőség szerint növelje is részesedését. A vállalat vezetője szerint ez utóbbihoz már mindenképpen felvásárlásra van szükség a folyamatosan fejlődő munkaerőpiacon.

Hazánkban még kevés vállalat gondolkodik hasonló stratégiában. Bár a felvásárlások és fúziók értéke tavaly megduplázódott, a tranzakciók száma jócskán csökkent. A vásárlókat ráadásul szinte kizárólag a tízmillió euró árbevétel feletti cégek érdeklik (Figyelő, 2007/31. szám). A Widar Kft. az idei évre tervezett 750 millió forintos árbevételével messze elmarad ettől a határtól, a Trenkwaldert azonban másféle mérőszámok és szempontok vezérlik. Kétszáz fő kölcsönzött munkaerőszám alatt számukra sem érné meg az integráció, de a Widar ennek a duplájával rendelkezik. Szabó Tamás szerint az ideális célpont vagy földrajzi vagy szakmai értelemben az övéktől eltérő területen szolgáltat, de vonzó lehet az a cég is, amelynek az övékétől eltérő ügyfélköre van. Ugyanakkor gátat vethet a terveknek, ha a kiválasztott cégről kiderül, a jogszabályokat megkerülve, a munkaerő-kölcsönző piacra jellemző szürkezónában tevékenykedik. Szabó Tamás szerint előfordult már, hogy vissza kellett lépniük, mert – a Widarral ellentétben – a jogi átvilágításon nem ment át a kiválasztott társaság.

A Widar Kft. a dél-alföldi régió ismert munkaerő-kölcsönzője, míg a Trenkwalder jelenléte eddig szerényebb volt ebben a térségben. Ennek oka, hogy Kelet-Magyarország iránt mindeddig mérsékelt érdeklődést tanúsítottak a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató termelőcégek, és velük együtt a személyzeti tanácsadók is. Szabó Tamás bízik abban, hogy a helyzet 2-3 éven belül megváltozhat, és a nagy mennyiségű szabad munkavállaló több termelőcéget vonz majd a térségbe.

MINDENKIT MEGTARTANAK. A Widar Kft. a saját neve alatt, önálló egységként, de már a Trenkwalder-csoport tagjaként dolgozik tovább. „A Trenkwaldernek megvan a háttér működési rendszere, a know-how-ja, de elég rugalmas ahhoz, hogy az integráció során elsősorban az üzleti szempontokat tartsa szem előtt” – mondta Szabó Tamás, aki saját bőrén is megtapasztalta ezt a rugalmasságot: az egyik felvásárolt cég, a Multi-Man tulajdonos-ügyvezetőjéből lett a nemzetközi csoport itteni első embere. Szerinte fontos, hogy a Widar Kft. ügyfelei továbbra is ugyanazt a gyorsaságot és rugalmasságot tapasztalják, amit eddig megszoktak. Ugyanakkor a beilleszkedés szempontjából sem mindegy, hogy a cég vezetői és alkalmazottai úgy érzik-e, elvették az önállóságukat, megnyirbálták hatáskörüket, vagy kellő döntési szabadságot kapnak ahhoz, hogy továbbra is ők tudjanak tárgyalni, és felépíthessék saját projektjeiket.


Kicsik tesznek naggyá 2

Szabó Tamás. Az övéktől eltérő területen szolgáltató társaságokat vásárolnak fel.

Bár a kölcsönzött állomány mellett a cég adminisztratív munkatársait is megtartják, az utóbbiak esetében bizonyos munkaköröket mindenképpen átszerveznek a megvásárolt társaságnál. A Trenkwalder a pénzügy és a kontrolling területén ragaszkodik saját szabályzatához, és már meg is kezdte az irodai dolgozók oktatását a belső számítógépes rendszerek használatára. Desits Andrea, csak tulajdonosként válik meg a cégtől, vezetői teendőit továbbra is ellátja. „Nem az volt a célom az eladással, hogy megszabaduljak a vállalkozástól, és többé felé se nézzek a munkámnak, hanem hogy új lehetőségeket nyissak a cég számára” – indokolja ezt. Elmondása szerint a Widar Kft. saját erőből évente 50 fővel tudta bővíteni munkaerő-állományát, bizonyos korlátokat azonban sosem tudtak volna átlépni. A hasonló méretű kölcsönző cégek növekedésének határt szab, hogy egy vagy két hónapon keresztül maguknak kell finanszírozniuk munkavállalóik bérét és járulékait. A megbízóknak kiszámlázott összeg ugyanis csak ennyi idő után folyik be a számlájukra, hitelt pedig csak nagyon körülményesen kapnak rövid lejáratú kötelezettségeik teljesítésére. A Trenkwalder által nyújtott tőkeháttérrel viszont a Widar Kft. akár 200 embert is felvehet egyszerre anélkül, hogy kockáztatná biztonságos működését.

Felfutó szolgáltatás

A munkaerő-kölcsönzés keretében a dolgozók egy közvetítő céggel állnak munkaviszonyban, viszont egy másik vállalat foglalkoztatja őket. A foglalkoztatás jellemzően határozott idejű, bár a szolgáltatást egyre többször veszik igénybe határozatlan időre is. Ilyenkor a munkáltatói jogokat és kötelezettségeket a kölcsönző és a foglalkoztató vállalat közösen gyakorolja. A béreket, járulékokat a kölcsönző cég fizeti ki, a kölcsönvevő felé pedig a teljes bérköltségen felül kölcsönzési díjat számláz ki.

A kölcsönzött munkaerő iránti igény egyre növekszik: Magyarországon tavaly 102 ezren találtak így munkát. Legtöbbször a feldolgozóipari cégek, és elsősorban fizikai munkára keresnek így munkavállalókat. A növekvő igényeket egyre több kölcsönző cég elégíti ki; a FigyelőNet adatai szerint számuk 2002 és 2006 között 282-ről 710-re emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik