Gazdaság

Galaktikus túlélő

Bármilyen vészjóslónak tűnjék is bolygónkra nézve a globális felmelegedés, ez a fenyegetés megmosolyogtatónak tűnik ahhoz a biztosan bekövetkező katasztrófához képest, amely mintegy 5 milliárd év múlva vár a Földre: akkor a Nap, miután kimerítette belső üzemanyag-tartalékait, kitágul - úgynevezett vörös óriássá alakul -, és valószínűleg elnyeli majd a körülötte lévő égitesteket.












Galaktikus túlélő 1



Galaktikus túlélő 2
Galaktikus túlélő 3

Egy most felfedezett Naprendszeren kívüli bolygó – neve V 391 Pegasi B – vizsgálata segíthet megismerni megjósolt végzetünk körülményeit.

Az olasz INAF – Osservatorio Astronomico di Capodimonte kutatóintézet csillagászai által azonosított exoplanéta az egyetlen olyan bolygó, amelyet egy kihunyó csillag, egy vörös óriás környezetében találtak. Kora pedig nagyjából olyan, amilyen öreg a ma nagyjából 5 milliárd éves Föld lesz a kataklizma bekövetkezte idején: mintegy 10 milliárd éves. A tény pedig, hogy nem semmisült meg a csillag kitágulása során, különösen hasonlatossá teszi a Földhöz: várható ugyanis, hogy míg a Merkúrt és a Vénuszt elnyeli majd a Nap, bolygónk még éppen megmenekül – igaz, felszínén pokoli hőmérséklet uralkodik majd. A kutatók szerint a Pegasi B ma legalább 200 fokos – ilyen forróságban pedig, mai ismereteink szerint, nem maradhat fenn az élet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik