Belföld

Rezsimilliárdok: offshore cégekhez vándoroltak

Távhő (távhő)
Távhő (távhő)

Az offshore hátterű Mol Energiakereskedő tulajdonosai 55 milliárd forint osztalékot vehettek fel, miután a távhősök támogatásának árnyékában olcsó gázhoz juttatta a céget az állami MVM kereskedőcége.

A távhős cégek árat akartak emelni, és annak érdekében, hogy ne emeljenek, a kormány segítségül olcsó gázt ígért.
A kormány megbízta az állami MVMP-t, hogy adjon gázt a távhősöknek a tartalékból, majd pótolja vissza szabad piaci olcsó gázból. Hogy vissza tudja pótolni, az állam az MVMP-nek hozzáférést biztosított az olcsó, szabad piaci gázhoz, ám ebből sokkal többet adott, mint amennyi a visszapótláshoz kellett. Az olcsó gáz elég nagy részét az MVMP olcsón továbbadta egy offshore hátterű magáncégnek, a Mol Energiakereskedőnek. A helyzetbe hozott cég pedig lefölözhette a hasznot – írja az Index.

A cikkből kiderül, az állami MVMP egészen minimális profittal adta tovább a gázt, amit aztán a Mol Energiakereskedő már szabadon értékesíthetett tovább a piacon. Az MVMP az adásvételi szerződések megkötésével együtt ráadásul tároltatási szerződést is kötött a Mol Energiakereskedővel, amely a tároltatási szolgáltatásért kapott díjjal tovább csökkentette az MVMP-nél maradó minimális profitot.

A Mol Energiakereskedő beszámolója szerint a leánycégekkel együtt számolva 2011-ben még csak 22,4 milliárd forint volt a konszolidált adózás előtti eredménye, ez 2012-ben 49 milliárd forint ugrott. Magának az anyavállalatnak, a Mol Energiakereskedőnek az adózás előtti eredménye 11,6 milliárd forintról 51 milliárd forintra ugrott. A tulajdonosok 55 milliárd forintot vettek ki a cégből az év végén.

A vállalat tulajdonosa a svájci MET Holding AG, ebben csak 40 százalékban a Mol a tulajdonos, 50 százaléka van a kajmán-szigeteki RP Explorer Liquid Fundnak, 10 százalékban pedig a svájci MET ManCo AG a tulajdonos. Az RP Explorer Liquid Fund 50 százalékos tulajdonosa a ciprusi székhelyű Westbay Holdings Ltd.

Az Index mindezt egy kiszivárogtatott dokumentumhalmazból derítette ki. Az MVM és a Mol Energiakereskedő képviselői a lappal azt közölték: a szerződések üzleti titkokat tartalmaznak, ezáltal nem nyilvánosak, így nem áll módjukban azok tartalmáról bővebb információt szolgáltatni, azzal megsértenék a vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor szerintük szerződéseik megfelelnek a mindenkori jogszabályi követelményeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik