Gazdaság

Múlt-kor-képek

Gyurcsány Ferenc tépett választási plakátmozaikját jing-jang-szerű mintázatban díszíti balfölül zöld Dávid-csillag, lent pedig a Hitler-bajusz. A magyar közélet zen harmóniája. Móricz Simonnak, a Népszabadság munkatársának felvétele (képünkön) méltán lehetne a 2006. év ironikus jelképe.


Múlt-kor-képek 1

A négy díjjal jutalmazott fotóriporter egyébként az idén tarolt a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett Magyar Sajtófotó Kiállításon.

A 25 éves jubileumát ünneplő tárlat összeállításhoz több mint 10 ezer fotográfiából 13 kategóriában szelektált a zsűri. A legjobb hatszáz felvételt felvonultató válogatás nem kevés humorral, tömör képi nyelven kelti életre a múlt év legmarkánsabb eseményeit. Köztük számos olyan képkockával is találkozhatunk, amelyek kiemelkedő társadalmi érzékenységgel szólnak a szenzációéhes sajtó figyelmét máskülönben kevésbé foglalkoztató témákról. Ilyen Simon Márk (168 Óra) Sötétben látók című diszkrét, fekete-fehér homályban úszó sorozata a vakok mindennapjairól, Egyed Ufó Zoltán (szabadúszó) TV című groteszk felvétele egy román lakótelep tévéfüggőségéről, vagy Földi Imre Szakácsi Sándor Villon szerepében című plasztikus portréja. Azonban minden hír és finom részlet eltörpül az összecsapó kék egyenruhás rendfenntartók és piros-fehér zászlót lobogtató tüntetők végtelen kavalkádja mellett. A jól ismert kopár tarkók és csillanó sisakok mellett például a hazánkba látogató George W. Bush szerényen csak egyetlen felvétel alsó sarkából pislog ránk.

Túllépve a közelmúlt okozta megrázkódtatásokon, a fotóriporteri szakma elmúlt negyedszázadába kóstolhatunk bele a jubileumi kiállítás Visszapillantás című kísérőtárlatán, valamint a National Geographic magazin elmúlt éveinek legkiemelkedőbb fotográfiáiból készült válogatásán.


XXV. Magyar Sajtófotó Kiállítás és kísérő kiállításai › Magyar Nemzeti Múzeum › Nyitva: 2007. április 25-éig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik