Belföld

Az MSZP ellenzi a “megosztó” Tisza István szobrát a Kossuth Lajos téren

A párt szerint a politikus sem saját korában, sem később nem fejezte ki a nemzet egységét.

Az MSZP ellenzi Tisza István szobrának felállítását a Kossuth Lajos téren, mert a párt szerint a politikus sem saját korában, sem később nem fejezte ki a nemzet egységét, és ezen életének tragikus vége sem változtat. Botka László, az MSZP országos választmányának elnöke, Tóbiás József, a párt frakciójának megbízott vezetője és Hiller István, az Országgyűlés alelnöke által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint nem egy műalkotásról van szó, hanem valós politikai vitáról, érdemi nézetkülönbségről, amelyet “káros és felesleges” lenne elhallgatni.

Azt írták: Tisza István “nem szerette a magyar progressziót”, és a magyar progresszió sem szerette őt, és ez egy évszázad után sem változott.

Az ellenzéki párt jobban szerette volna, ha Tisza István helyett Deák Ferenc szobrát helyezték volna el a Kossuth Lajos téren, mert az ő személye és tevékenysége “megkérdőjelezhetetlenül jobban” fejezi ki az összetartozást – áll a közleményben.

Közölték, hogy az MSZP a felsoroltak alapján nem vesz részt a hétfői szoboravató ünnepségen.

Tisza István egykori miniszterelnök újjáépített szobrát hétfőn avatják fel a Kossuth téren, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

Tisza István 1903 és 1905 között, majd 1913-tól-1917-ig volt Magyarország miniszterelnöke.

1918. október 31-én merénylet áldozata lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik