Gazdaság

Nem lassult az ipari árak növekedése

Az ipar belföldi értékesítési árainak növekedési üteme áprilisban nem mérséklődött tovább: az előző hónaphoz képest 0,6 százalékos, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva pedig 10,1 százalékos volt az emelkedés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint a belföldi- és exportár változás eredőjeként a termelőiár-index 2005 negyedik hónapjában az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal, éves szinten 5,3 százalékkal emelkedett.

Az exportértékesítés forintban mért árai 0,9 százalékkal voltak magasabbak a márciusinál és 1,7 százalékkal az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai átlagosan 0,8 százalékkal növekedtek, amelyen belül a legmagasabb havi áremelkedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártásában mértük (7,4 százalék). A kőolaj világpiaci ármozgásaival összefüggésben a kőolajszármazékok közül a petróleumtermékek ára 16 százalékkal, a fűtőolajok ára 18 százalékot meghaladó mértékben nőtt.

A belföldi értékesítések meghatározó részét képviselő élelmiszeriparban a márciusi csökkenés után 0,5 százalékkal növekedtek az árak.

12 hónapot tekintve is az energiatermelő ágazatok árváltozása a legmagasabb (14,2 százalék), a legkisebb növekedést a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban figyelte meg a KSH (3,1 százalék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik