Belföld

„Feri be fog indulni” – retteg az MSZP

A DK lassan lenyomja az MSZP-t, a szocialisták attól félnek, Gyurcsányék elcsábítják tagságukat és átveszik a baloldal vezetését.

Az EP-választáson a DK ugyanúgy két mandátumot szerzett, mint az MSZP, Budapesten és több nagyvárosban, Pécsen, Győrben vagy Kaposváron pedig simán megelőzte őket. “Feri be fog indulni” – mondta még a múlt héten egy akkor még vezető poszton dolgozó MSZP-s politikus, aki attól tartott, hogy a DK-sok “vérszemet kapnak”, és megpróbálják átvenni a baloldal vezetésétírja az Origo.

A lap információi szerint május 25. óta nagyon megnőtt az érdeklődés Gyurcsány pártja iránt. Varju László pártigazgató a hétfő reggeli elnökségi ülésen arról számolt be, hogy egy hét alatt 860-an jelentkeztek párttagnak a DK-ba. Ez közel 10 százalékos növekedés lehet, a DK-nak most országosan mintegy 9200 tagja van.

Egy MSZP-s úgy fogalmazott, hogy már egy hét alatt látszik, hogy “Gyurcsány beindította a rakétákat az MSZP szétlövésére”. DK-sok szerint ugyanakkor Gyurcsány semmiféle utasítást nem adott a párttársainak arra, hogy csábítsák át a szocialistákat, és növeljék a taglétszámot. Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnökének viszont tudomása van arról, a DK-sok folyamatosan “hívogatják, csábítgatják” a szocialistákat, hogy pártoljanak át hozzájuk.

Több MSZP-s fogalmazott úgy, hogy az MSZP-ben kialakult bizonytalan helyzetben Gyurcsány Ferencék könnyebben át tudnak csábítani szocialistákat. “Gyurcsány a jelentősebb politikusoknak akár posztokat is tud ígérni, ellentétben az MSZP vezetésével, ami ugye éppen nincs” – foglalta össze a helyzetet az Origónak egy MSZP-s. Egy másik szocialista ezt azzal egészítette ki, hogy ráadásul Gyurcsány most jobban el tudja hitetni, hogy “a DK lassan erősebb lesz, mint az MSZP, és érdemes hozzájuk tartozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik