Gazdaság

152,8 milliárd lesz a májusi hiány

Az államháztartás hiánya a Pénzügyminisztérium prognózisa szerint 152,8 milliárd forint lesz májusban - közölték a pénzügyi tárcánál szerdán. Az éves tervet a tárca szerint nem kell módosítani.

A minisztérium becslése szerint a féléves hiány értéke 986,4 milliárd forint lesz, így ESA-alapon számítva eléri a GDP 3,1 százalékát. A féléves hiány a kormány terveiben szereplő, egész évre vonatkozó, 1024 milliárd forintos deficitnek a 96,3 százaléka, amely kérdésessé teszi a kitűzött cél betarthatóságát.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint azonban nincs szükség arra, hogy a PM megváltoztassa az államháztartás egész éves alakulására vonatkozó prognózisát. Az első fél évre vonatkozó elképzelések alapján teljesülni fog az, hogy éves szinten az uniós normák szerinti GDP-arányos hiány 3,6 százalék lesz.

Katona Tamás elmondta, egész évre vonatkozóan júliusban és decemberben többletet vár az államháztartásban a tárca. Júliusra vonatkozóan mintegy 40-50 milliárd forinttal, decemberben pedig 150 milliárd forinttal számolnak szufficitként. Ugyan szeptemberre várhatóan teljesül az egész éves GDP-arányos hiányprognózis, de az év többi részében úgy alakulnak a folyamatok, hogy 2005. egészére vonatkozóan nem kell korrekciót végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik