Gazdaság

Ötmilliárdos CIB-profit az első negyedévben

A pénzintézeti csoport annak ellenére tudta 31 százalékkal, 4,952 milliárd forintra növelni (az IFRS szerinti) adózott eredményét az első negyedévben, hogy a bankadó mintegy félmilliárd forinttal kurtította meg a profitot – írja a Napi Gazdaság.

Miközben a banki bevételek 22 százalékkal növekedtek az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a fióknyitási offenzívában lévő bank költségei csak 12 százalékkal bővültek. Török László vezérigazgató szerint a fentiek nyomán 55,3 százalékról 50,6 százalékra mérséklődő költséghatékonysági mutató az év további részében nem lesz tartható.

A 400 ezredik ügyfelét májusban köszöntő társaságnál április végével a betétállomány növekedése meghaladta a hitelezés dinamikáját, a fő betételhelyezők a lakosság és a nagyvállalatok köréből kerültek ki. A lakossági piacon a pénzintézet március végéig tovább erősítette piaci pozícióit, amit Kissné Földi Beáta lakossági üzletágvezető szerint új termékekkel igyekeznek még tovább tornázni.

Az egyébként is dinamikusan fejlődő (2004-ben megduplázódó) hitelkártyák iránti keresletet erősítheti az a hír, hogy a bank – a Generali közreműködésével – egyebek mellett a munkanélküliség esetére is fedezetet biztosító hitelfedezeti életbiztosítást kínál majd. Farkas Gábor, a vállalati divíziót felügyelő vezérigazgató-helyettes szerint a bank annak ellenére optimista, hogy a vállalatok termelő típusú beruházásokhoz nem igazán kérnek kölcsönt. A CIB ugyanakkor jelentős szereplője a projektfinanszírozási piacnak, emellett az ingatlanberuházások finanszírozásában is egyre nagyobb a részarányuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik