Gazdaság

S&P: további megszorítások kellenek

Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pénteken "A mínusz"-ra, illetve "A-2"-re rontotta Magyarország helyi valutában jegyzett szuverén hosszú, illetve rövid lejáratú adósságának osztályzatát.

Az eddigi “A”-ról, illetve “A-1”-ről, a meggyengült költségvetési várakozások és a költségvetési konszolidáció középtávon szegényes kilátásaival indokolta döntését a hitelminősítő. Az új besorolás kilátása stabil.

A devizában jegyzett magyar szuverén hosszú és rövid lejáratú adósság “A mínusz” és “A-1” besorolását a cég pénteken megerősítette.

A forintadósság leértékeléséhez fűzött indoklásában az amerikai hitelminősítő azt írta: várakozása szerint az ESA95 alapon, a nyugdíjpénztári befizetésekkel együtt számított államháztartási hiány az idén – a tavalyihoz hasonlóan – a GDP-érték 5,2 százaléka lesz a hivatalos 4,7 százalékos cél helyett. Jóllehet a kormány kötelezettséget vállalt a költségvetési fegyelem fenntartására a 2006-os választások közeledtével is, nem kizárt, hogy enged a lazítási kísértéseknek, és adócsökkentéseket vezet be, ami további kockázatokkal terhelné a költségvetést, áll az indoklásban.

A hét eleji, 132 oldalas jelentésben, és a pénteki leminősítéshez fűzött indoklásban is szerepel az a megállapítás, hogy valószínűleg a kiadási oldal kordában tartását célzó széles körű intézkedéscsomag és a GDP-érték 0,8 százalékával egyenlő, 2005-re képzett (költségvetési) tartalék sem lesz elégséges az idei költségvetési deficitcél túllépésének elkerüléséhez, hacsak a kormány nem léptet életbe még további megszorításokat az idén.

PM reakció

Bár a Standard and Poor,s hitelminősítő intézet pénteken módosította a hosszú és rövid lejáratú belföldi állampapírok besorolását, ezek továbbra is a befektetőknek ajánlott kategóriában maradtak. A hitelminősítő intézet is úgy látja, hogy a magyar gazdaság kilátásai kedvezőek – áll a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében, amelyben a Standard and Poor,s lépésére reagált pénteken.

A PM közleménye megjegyzi: a magyar állampapírok minősítése most megegyezik az unióhoz május elsején csatlakozott országok közül Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia állampapírjaiéval.

A PM azt is kiemeli, hogy az idén tovább csökken az államháztartás hiánya, ennek biztosítéka többek között a mintegy 160 milliárd forintos államháztartási tartalék. Az eredetileg megjelölt 3,6 százalékos GDP-arányos, eredményszemléletű, a nyugdíjreform hatásával korrigált államháztartási hiánycél tartható.

Veres János pénzügyminiszter már több alkalommal elmondta: az ez évi hiánycél csak intézkedésekkel teljesíthető, s ezekre sor fog kerülni – írja a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik