Gazdaság

Visszatérhet a tőzsdére a Parmalat

A milánói tőzsdefelügyelet (Consob) pénteken engedélyezte, hogy az átalakított Parmalat visszatérjen a tőzsdére. A Consob hangsúlyozta, hogy a csődbe jutott, majd átalakított és megújult cég már teljesíti a tőzsdére menetel követelményeit.

A Consob engedélye után most a következő lépés annak meghatározása, hogy a hitelezők – akik mintegy 20 milliárd dollárt adtak kölcsön – milyen arányban kapjanak részvényeket az újonnan tőzsdére kerülő cégben. Egyes vélemények szerint erről július elején szavazhatnak. A Parmalat ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy szeptemberig biztosan nem is kerül vissza a tőzsdére a cég.

A Parmalat részvényeivel 2003 decemberében szüntették meg a kereskedést a milánói tőzsdén, miután kiderült, hogy a cég könyvelésében több mint 14 milliárd dolláros hiány mutatkozik. Ennek nyomán robbant ki az utóbbi évtized legnagyobb cégbotránya Olaszországban.

A pármai ügyészség májusban lezárta a vizsgálatot a Parmalat-ügyben, ezzel megnyílt az út, hogy a gyanúsítottak tényleges szerepe az ügyben per során tisztázódjék: 71 magánszemély, köztük a Parmalat-alapító, Calisto Tanzi, a cég korábbi pénzügyi vezetője, vezetősége és könyvvizsgálói hibás számlázás és csalárd csődbevitel vádjaiért kell feleljenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik