Belföld

Árpa Attila is kapott egy Gripent a honvédelmi minisztériumtól

Korábban a Fradi-stadion avatójára „adták ajándékba” a magyar vadászgépeket, most pedig kiderült, hogy filmforgatáson is repkedtek.

A Blikknek adott interjúban Árpa Attila, az Argo 2 producere és rendezője azt mondta, Hende Csaba honvédelmi tárcavezető ajánlott fel egy Gripen vadászgépet a produkcióhoz. Árpa elmondta, hogy a film eredeti forgatókönyvében egy harci helikopter szerepelt, a Honvédelmi Minisztériumnak írt levelet, hogy szeretné tőlük megkapni a Budapesten forgatott Die Hard-filmben is látható helikoptert. A minisztérium azonban közölte, hogy nem adja oda a gépet, erre Árpa a honvédelmi miniszternek írt.

Hende válaszában azt írta, hogy azért nem adták oda a helikoptert, mert üzemképtelen, de cserébe felajánl egy Gripen vadászgépet. Az interjúból nem derült ki, hogy ez mennyibe került, a film teljes költségvetése viszont 434 millió forint, amiből 300 milliót a Filmalap biztosított.

A Gripenek legutóbb akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor a Ferencváros új stadionjának avatásakor húztak át az építmény felett. A minisztérium szerint ez nem jelentett többletköltséget, mert gyakorlórepülésüket hangolták össze a stadionavatóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik