Gazdaság

Tüntettek a tejtermelők kedd délelőtt

Tejtermelők a tejárak és a minőség ellenőrzés szigorítása érdekében demonstráltak kedd délelőtt két Auchan áruház előtt.

A tejtermelők azért tüntettek kedden hajnaltól délig az áruházak előtt, mert úgy vélik, hogy azok igen alacsony áron árusítják a tejet, és ez a termelők számára nagy veszteséget okoz – mondta Istvánfalvi a demonstrálók nevében.

Példaként arra hívta fel a figyelmet, hogy az áruházlánc budaörsi üzletében 97 forintért lehet úgynevezett UHT, azaz tartós tejet kapni, aminek a visszaszámolt felvásárlási ára 50 forint alatt van literenként. Ezt Istvánfalvi Miklós, aki egyben a tejtermék tanács elnöke is, megengedhetetlennek tartja. A termelők önköltsége literenként 72 forint körül van, míg a felvásárlók jelenleg 60 forint körül veszik át tőlük a tejet literenként – hangsúlyozta.

Mindemellett a minőség ellenőrzés szigorítása érdekében is demonstráltak – tette hozzá Istvánfalvi –, mivel sok helyen növényi zsírral kevert tejterméket árulnak sajtként. Mint mondta, szeretnék azt is elérni, hogy jól megkülönböztethető legyen a tejből és a más anyagok felhasználásával készült áru. Amennyiben nem érnek el eredményt rövid időn belül, úgy országos demonstrációt szerveznek – jegyezte meg a demonstrálók nevében nyilatkozó tejtermelő.

A tejtermelők három Auchan áruház előtt akartak demonstrálni, de csak Szigetszentmiklósra és Budaörsre kaptak engedélyt, Soroksárra nem kaptak engedélyt. A két áruház előtt húsz termelő demonstrált az alacsony árak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik