Gazdaság

GKI: mindenki pozitívabban látja a jövőt

Többhavi romlás után júliusban javultak az üzleti várakozások, és optimistábbak lettek a lakossági fogyasztók is a GKI Gazdaságkutató Rt. által az Európai Unió támogatásával készített legfrissebb elemzés szerint.

Júliusban több hónapi romlás után érezhetően növekedett a GKI-Wallis konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlottak, az üzleti várakozások márciustól kezdve négy hónapon át stagnáltak. Ezek a kedvezőtlen tendenciák júliusban megtörtek, s mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalmi index a korábbinál kedvezőbb képet jelez, noha az egy esztendővel ezelőtt mért értékektől mindkét mutató elmarad.


GKI: mindenki pozitívabban látja a jövőt 1

Javul az üzleti bizalom

Az üzleti szféra minden ágazatában emelkedett a bizalmi indexek értéke. Az ipari várakozások 2005 áprilisa óta, ha szerény ütemben is, de javulóak. A teljes rendelésállomány megítélése hónapok óta kedvező tendenciát mutat, az exporté viszont júliusban kisebb visszaesést jelzett. Némileg emelkedtek ugyan a saját termelésű készletek, de a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások egyértelműen javultak. Az építőiparban a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándékok is javultak. Továbbra is elsősorban az 50 főnél többet foglalkoztató cégek látnak kedvezőbb piaci lehetőségeket, a kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, elsősorban a késedelmes vevői fizetések, a körbetartozások szaporodása miatt. A kereskedelmi cégek a júniusinál jobb üzletmenetről és kisebb készletekről, de óvatosabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be.

Optimistábbak a fogyasztók

A fogyasztói bizalmi index júliusban érezhetően emelkedett, szinte minden kérdésre a júniusinál kedvezőbb, de az egy évvel ezelőttinél még mindig kedvezőtlenebb válaszok érkeztek. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júliusban a júniusinál lényegesen jobbnak tartották, s a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét is jobbnak látták, mint egy hónappal korábban, s további javulást reméltek. Az infláció és a munkanélküliség várható alakulására vonatkozó várakozásaik is a korábbinál kedvezőbb képet mutattak. A lakosság vásárlási kedve is javult, s a korábbiaknál többen gondolkodnak úgy, hogy a gazdasági körülmények a megtakarításokra a korábbinál kedvezőbb alkalmat kínálnak.

Magyarország hét régiója közül hatban javultak, egyben pedig változatlanok voltak a fogyasztók várakozásai. A fogyasztói bizalom Közép- és Észak-Magyarországon, valamint a Dél-Dunántúlon nőtt a legnagyobb mértékben. Az Észak-Alföld lakosságának bizalma ennél kisebb mértékben, az országos átlagnak megfelelően emelkedett. A Nyugat- és Közép-Dunántúlon lakók bizalma az országos átlagtól elmaradva nőtt, míg a Dél-Alföld lakosságának véleménye lényegében nem változott az előző hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik