Gazdaság

A vártnál nagyobb többlet az államháztartásban

A korábban vártál sokkal jobb lett az államháztartás júliusi egyenlege. Miközben a pénzügyi tárca 28 milliárdos többletre számított, a valódi szufficit 51 milliárd lett. Azonban az ördög a részletekben rejtőzik.

A korábban felvázolt pályának megfelelően alakult az államháztartás helyzete az első hét hónapban – álla Pénzügyminisztérium közleményében. Júliusban az államháztartás a vártnál magasabb többlettel zárt, így az első félévhez képest mérséklődött a pénzforgalmi deficit.


Az első félévben az uniós módon számolt pénzforgalmi hiány a GDP 3,1 százaléka lett, az elsődleges hiány a bruttó hazai termék 1,9 százalékát tette ki. A féléves pénzforgalmi deficit a GDP 4,4 százaléka volt.

A júliusi többlet hatására a hét hónapos pénzforgalmi hiány a bruttó hazai termék 4,2 százalékára mérséklődött. Júliusban az államháztartásban 51,7 milliárd forintos többlet keletkezett. Ez a júliusi pénzügyminisztériumi pognózisban szereplő 28 milliárd forint közel duplája.


A hetedik hónapban a költségvetés is többlettel zárt, ennek nagysága 57,3 milliárd forint volt.


Az elkülönített állami pénzalapoknál a júliusi szufficit 14,1 milliárd, a TB alapoknál a deficit 19,7 milliárd forint volt.

Összességében az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül – 936,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az első hét hónapban. A prognózis 959,3 milliárd forint volt.


Az ördög a részletekben


Az eredmény egyértelműen jobb lett a vártnál, azonban csak a részletek ismerete után lehet egyértelműen nyilatkozni az esetről – mondta a FigyelőNet kérdésére Lányi Bence a Raiffeisen Bank elemzője. A kedvező júliusi adat ellenére nem valószínű, hogy teljesül a pénzügyi tárca előrejelzése. A piac egyértelműen arra számít, hogy az államháztartási hiány meghaladja az előrejelzésben szereplő 1022 milliárd forintot.


A péntek délutáni bejelentésnek azonban nem sok hatása lesz a piacra, azonban a forint pedig az ettől független jó trendmenete miatt tovább erősödik a jövő héten – tette hozzá Lányi.


Szufficites hónapok jönnek


Az elkövetkező hónapokban – legjelentősebb mértékben decemberben – sufficites egyenlegek várhatók – mondta korábban Katona Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára. Az egész évre tervezett, 1022 milliárd forintos államháztartási hiányt az első háromnegyed évben már túllépik ugyan (1083 milliárd forint lesz), de Katona szerint az elkövetkező szufficites hónapok – azok közül is kiemelkedik majd december – visszakorrigálják az egyenleget. Ezért tartható lesz az eredetileg tervezett a pénzforgalmi alapon számolt 4,4, az ESA ’95 alapján számolt 3,6 százalékos hiány. Mindezt tovább javítja – igaz csak a számok, nem pedig a valós egyenlegek szintjén – a tavaly ősszel engedélyezett nyugdíjpénztári befizetések miatti 0,5 százalékos korrekció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik