Gazdaság

A budapesti fagyik fele nem felelt meg

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) 2005 júliusában ellenőrzést végzett a fővárosi cukrászdákban. A vizsgált 60 terméknek több mint a fele a „nem megfelelő" minősítést kapta.

A vizsgálat során 20 cukrászdából 20-20 vanília, csokoládé és eper fagyaltot hasonlított össze az FVF. A vanília és csokoládé fagylaltoknál szárazanyag és zsírtartalmat, míg az eper fagylaltok esetében szárazanyag tartalmat határoztunk meg. A laboratóriumi ellenőrzés mellett érzékszervi vizsgálatot is végeztek.

A fagylaltok ingadozó, nem kiszámítható minőségét a vizsgálatok alátámasztották. Az eredmények alapján ugyanis 60 mintából 3 termék egy-egy mikrobiológiai jellemzője nem felelt meg. 7 fagylalt szárazanyag tartalma és 13 termék zsírtartalma nem érte el a gyártmánylapban vállalt értéket. Volt egy minta, melynek sem a szárazanyag, sem a zsírtartalma nem volt megfelelő. A megfelelő tájékozódás hiányát mutatja, hogy a 60 mintából 13 esetben fedeztük fel fagylaltok készítéséhez tiltott paszta alkalmazását a gyártmánylapon.

A műszaki és mikrobiológiai, valamint az érzékszervi vizsgálat alapján a következő eredmények születtek: 60 termékből 6 „kiváló”, 7 „jó”, 14 „közepes”, 33 „nem megfelelt” minősítést kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik