Gazdaság

Szigorodó félszocpol

Szigorítják a gyermekeseknek használt lakás vásárlása esetén járó félszocpol szabályait a jövő héttől. A támogatás már csak a komfortos lakásokra jár majd, és csak azoknak, akik legalább egy éve élettársak – írja a Népszabadság.

A használt lakás vásárlásakor igénybe vehető és a gyerekek után járó félszocpol feltételeit a szigorítja a kormány. A kabinet meglehetős titokban már meg is hozta a döntést, amellyel állítása szerint két kiskaput zár be. Az új rendelkezések azonnal hatályba lépnek, amint a lakástámogatásokról szóló rendelet módosítása megjelent a Magyar Közlönyben. Minisztériumi források szerint erre várhatóan már a jövő héten sor kerül.

A hivatalos indoklás szerint a 35 év alatti, gyerekes fiatalok otthonteremtésének segítésére hivatott támogatás szigorítására azért volt szükség, mert azt sokan haszonszerzésre használták. Az illetékesek szerint egyre többen vásárolnak az „ajándék pénzből” olyan, gyakorlatilag lakhatatlan apró lakásokat, amelyek ára szinte a támogatásból kijön. A rendelet ugyanis mindeddig nem tért ki arra, hogy milyen komfortfokozatú lakóingatlan vásárlásához kérhető a támogatás. A támogatás a jövőben csak olyan ingatlan vásárlása esetén jár majd, amely legalább komfortos.

Szigorodik az igénylés a tekintetben is, hogy a kérelmező pároknak, ha nem házastársak, a jegyző által igazoltan legalább egy éve élettársi viszonyban kell élniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik