Gazdaság

Napokon belül véget ér az aratás

Várhatóan már a hét közepére végeznek a gazdálkodók az aratással - nyilatkozta Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.

A MAGOSZ becslése szerint a búza termésátlaga országosan 4,5 tonna körül lesz hektáronként, a nyári betakarítású kalászos gabona összmennyisége országosan eléri majd a 7 millió tonnát. Jakab István szerint ugyanakkor a gabona ára alacsony, 13-20 ezer forint között mozog tonnánként.

A MAGOSZ elnöke szerint a tárolással nincs minden rendben, ugyanis a gazdálkodók nem minden esetben tudják a raktárakba szállítani gabonájukat. Az intervenciós minőségű gabonára csak mintegy 20 százalékos tárolókapacitással rendelkeznek. Az e fölötti mennyiséget bérelt raktárakban kell elhelyezniük, ami mintegy 3-5 ezer forint közötti veszteséget jelent tonnánként.

A MAGOSZ elnöke elmondta: augusztus 18-21. között a gazdák ismét demonstrációt tartanak Budapesten a Felvonulási téren. Jakab István szerint azonban ez egy sajátos demonstráció lesz, ahol a gazdálkodók meg kívánják mutatni kínálatukat a budapestieknek, és meg szeretnék köszönni azt a támogatást, amit az év eleji gazdatüntetés idején nyújtottak a fővárosiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik