Gazdaság

Kóka megegyezni hívta Matolcsyt

Csütörtökön, a miniszterelnök jelenlétében írja alá három párt frakcióvezetője azt az egyezményt, amelyben a gazdaságpolitikai célokról egyeznek meg. A Fidesz továbbra is elzárkózik a nyilatkozat aláírásától – értesült a Népszabadság.

Kóka János gazdasági miniszter tett még egy utolsó kísérletet annak érdekében, hogy a Fideszt rávegye a megállapodás aláírására. Ennek érdekében levelet küldött Matolcsy Györgynek, akit a Fidesz a gazdaságpolitikai konzultációkkal bízott meg.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a miniszter levelében kifejti, hogy a közös nyilatkozat “garancialevélként” szolgálhatna a külföldi befektetők számára. “Elődömként, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztereként ön pontosan érti, miért volna szükség ilyen gazdaságpolitikai konszenzus kialakítására. Ön több korábbi interjújában is arról beszélt, hogy ír, illetve finn mintára társadalmi-gazdasági megállapodást kellene kötni. Ez a felvetése arra enged következtetni, hogy számos ponton egyetértésre tudnánk jutni. Arra kérem tehát, hogy vesse latba tekintélyét és járjon közben a Fidesz-MPSZ vezetésénél annak érdekében, hogy álláspontjukat felülvizsgálva, írják alá a nyilatkozatot” – áll Kóka levelében. Kóka egyben személyes találkozóra invitálta Matolcsyt.

Kóka János levelében a Matolcsy Figyelőnek adott interjújára is utalt, amelyben az ellenzéki párt szakembere is egy gazdaságpolitikai megállapodást hirdetett, de szerinte erre csak a választások után van reális esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik