Gazdaság

A szocialistáknak tetszik az ekho

A mostanáig nyilvánosságra került részletek alapján az MSZP parlamenti frakciója támogatja az ekho eddig megismert struktúráját, valamint a társasági adóval és a minimálbér emelésével összefüggő változásokat - összegezte a képviselőcsoport véleményét Kékesi Tibor, a frakció költségvetési munkacsoportjának tagja.

A politikus, aki egyúttal az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának alelnöke is az áfa, az szja és az iparűzési adó változásán kívül a jelentős módosítások közé sorolta a társasági adó új szabályait. Elmondta: több tízezer kisebb cégnek kedvez az a tervezett változás, amely szerint 5 millió forint nyereségig a társasági adó 10 százalékra csökkenne.

Kákesi Tibor szerint az ezzel a lehetőséggel élő cégek más adókedvezményt nem vehetnek majd igénybe, illetve csak akkor alkalmazhatják a kedvezményes kulcsot, ha a foglalkoztatottak átlagbére eléri a minimálbér kétszeresét.

Az ekhóval kapcsolatban Kékesi Tibor azt mondta, hogy az új szabály választhatósága kizárja az alkotmányossági aggályokat. Arról nincs állásfoglalása a frakciónak, hogy az ekho milyen széles tevékenységi körre terjedjen ki. Aláhúzta: ez a konstrukció azt a célt szolgálja, hogy “jogszerű mederbe” tereljen olyan tevékenységeket, amelyeket eddig úgynevezett színlelt szerződések alapján folytattak.

A helyi iparűzési adó kapcsán megjegyezte: a Magyarországon alkalmazott adó nem ütközik az Európai Unió szabályozásába, az EU a csatlakozási tárgyalások során elfogadta annak átmeneti alkalmazását. Ugyanakkor úgy vélekedett: az iparűzési adó nem “igazságos adó”, hosszabb távon ki kell vezetni az adórendszerből, de “ehhez az önkormányzatok finanszírozását más pályára kell állítani”.

“Az viszont már jövőre kedvező lesz a cégeknek, hogy az iparűzési adót száz százalékban leírhatják a társasági adó alapjából” – emelte ki a szocialista politikus. Kékesi Tibor elmondta azt is: az adójóváírás szabályai úgy változnak, hogy az adómentes minimálbér a jelenlegi 57.000 forintról jövőre 63.000 forintra emelkedhessen.

Célként jelölte meg a minimálbér képzettség szerinti differenciálását a versenyszférában is. Az áfa-arányosítás szabályainak esetleges megváltoztatását firtató kérdésre általánosságban említette a politikus, hogy a frakció minden olyan törvénymódosítást támogat, amely az uniós jogharmonizációt szolgálja. Hozzátette azonban, hogy a frakciónak nincs direkt állásfoglalása ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik